spot_img
sâmbătă, ianuarie 28, 2023
spot_img

Bilete CFR gratuite pentru ucraineni. CFR Călători primește bani în plus de la Guvern

Aproape 61.000 de bilete CFR gratuite pentru ucraineni, emise în perioada 1-11 martie 2022, vor fi decontate de Guvern către CFR Călători.

Pe site-ul Ministerului Transporturilor a fost postat, în dezbatere publică, proiectul de Hotărâre a Guvernului privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2022, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

Astfel, se propune aprobarea suplimentării bugetului ministerului pe anul 2022, la capitolul „Asigurări și asistență socială”, cu suma de 4.159 mii lei, care va fi utilizată de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară pentru achitarea contravalorii transportului feroviar al cetățenilor străini și al apatrizilor aflați în situații deosebite, care provin din zona conflictului armat din Ucraina efectuat în perioada 1-11 martie 2022, pe baza decontului transmis de către Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători CFR Călători SA.

61.000 de bilete CFR gratuite pentru ucraineni, emise în 11 zile

Pentru asigurarea mobilității pe teritoriul României a refugiaților din Ucraina, Guvernul a stabilit necesitatea transportului feroviar gratuit al acestora, însă actum normativ nu a fost emis imediat.

Pe cale de Consecință, CFR Călători a dispus suplimentarea capacităților de transport în vederea evitării aglomerării și a asigurării tranzitului cetățenilor din Ucraina, urmând ca după adoptarea actului normativ privind transportul gratuit al acestor persoane, societatea să transmită documentația necesară pentru  decontarea de către ARF a contravalorii acestor călătorii.

În data de 12 martie 2022 a fost emisă Hotărârea Guvernului nr. 337/2022 privind acordarea de gratuități și facilități pentru transportul cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina. Potrivit acestui act normativ, categoriile de persoane menționate beneficiază de gratuitate la călătoria cu trenul de rang Regio și Interregio, la clasa a doua – loc pe scaun, la orice operator de transport feroviar, pe perioada staționării temporare sau a tranzitării teritoriului României.

Cu toate acestea, având în vedere principiul neretroactivității actelor normative, au putut fi decontate numai cheltuielile de transport efectuate ulterior intrării în vigoare a HG, respectiv începând cu data de 12 martie 2022.

În perioada 1-11 martie 2022, au fost emise 60.987 de legitimații de călătorie gratuite, în valoare totală de 4.158.630,36 lei, de către CFR Călători. Niciun alt operator de transport feroviar de călători din România nu a emis astfel de legitimații în perioada menționată.

Ultimele Articole