spot_img
vineri, august 12, 2022
spot_img

VIDEO Bilanț Maia Sandu la 100 de zile de mandat. Ce a găsit la Calea Ferată din Moldova

Bilanț Maia Sandu la 100 de zile de mandat. Premierul Republicii Moldova și-a prezentat raportul de activitate, în care a comparat situația țării cu „o corabie în derivă”.

Bilanț Maia Sandu
FOTO gov.md

„La 8 iunie 2019, un val al istoriei ne-a aruncat pe o corabie în derivă, ce plutea printre stânci, gata în orice clipă să se scufunde. Cei câțiva saci cu merinde și un butoi pe jumătate cu vin erau închise într-o cămară, a cărei cheie fusese furată de șeful șobolanilor, care puseseră stăpânire pe vas”, a spus Maia Sandu.

Un punct important în cadrul discursului său l-a reprezentat situația de la Întreprinderea de Stat Calea Ferată din Moldova. ”Am identificat mai multe scheme de corupție prin care statul era devalizat de cel puțin 500 milioane de lei (aproximativ 120 milioane de lei românești – n.red.) anual. Am luat măsurile necesare pentru a opri și lichida aceste scheme. Am numit un nou vicedirector interimar, am convocat ședința Consiliului de Administrație, am modificat structura organizatorică a întreprinderii, prin lichidarea majorității funcțiilor de vicedirectori, care sabotau procesele de eliminare a schemelor de corupție”, a declarat premierul de la Chișinău.

Bilanț Maia Sandu. Situația concesionării gărilor

Un alt subiect abordat a fost cel referitor la gările și stațiile de autobuz. ”Am expediat dosarul Comisiei de anchetă și organelor de anchetă pentru a analiza modul de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice (2013-2019). Dosarul urmează a fi supus expertizelor interne și ulterior înaintat Procuraturii Anticorupție pentru elucidarea cauzelor și circumstanțelor de realizare a proiectului”, a declarat Maia Sandu.

În discursul său, primul ministru al Republicii Moldova a mai punctat și alte subiecte fierbinți din domeniul transporturilor: „Aeroportul Internațional Chișinău: am pregătit dosarul și am depus cererea de chemare în judecată privind declararea nulității contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău către Avia-Invest SRL. Am schimbat componența comisiei de evaluare a îndeplinirii angajamentelor investiționale conform contractului de concesiune”.

În ceea ce privește Air Moldova, ea a precizat că a schimbat componența Comisiei de monitorizare a realizării contractului de privatizare prin concurs. ”Am documentat cazul și am expediat dosarul Comisiei de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice (2013-2019)”, a mai spus Maia Sandu.

Ultimele Articole