BERD aloca un imprumut proiectului de e-ticketing din Atena

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a alocat o creditare prin emisiune de obligatiuni in valoare de 14 milioane de euro pentru refinantarea imprumutului acordat consortiului Hellas Smarticket si transformarea creditarii garantate de sponsori in finantare fara recurs.
Proiectul Hellas Smarticket este un proiect de e-ticketing care consta in constructia, operarea si intretinerea sistemului automatic integrat de colectare a taxelor pentru companiile care fac parte din Organizatia de Transport Urban din Atena (Grupul OASA), in cadrul unei scheme PPP. BERD va fi cofinantator alaturi de un creditor comercial.
Proiectul va rezulta intr-o finantare fara recurs care va demonstra pietei ca finantarea proiectului este disponibila nu doar pentru proiectele PPP bine structurate pentru care au fost depuse eforturi de obtinere a finantarii inainte de finalizare. Proiectul PPP a imbunatatit colectarea de taxe a OASA prin reducerea semnificativa a evaziunii fiscale in diferite sisteme de transport urban.
Compania Hellas SmartTicket este o companie care finanteaza, instaleaza, opereaza, sustine si intretine timp de 12 ani un singur sistem automat de colectare a taxelor pentru transportul public din Atena, care implica toate modurile de transport din regiunea extinsa a Atenei.
Echipamentul sistemului automat de colectare a taxelor include autobuzele electrice, Linia 1 de metrou, dar si reteaua de tramvai si cea suburbana. Pentru liniile 2 si 3 de metrou, echipamentul existent va fi integrat cu cel al celorlalte moduri de transport.
Consortiul Hellas Smarticket este format din Terna Energy si GEK Terna, fiecare cu o cota de 35%, si LG CNS cu o cota de 30%.