spot_img
marți, iulie 5, 2022
spot_img

BERD a cumpărat Portul Giurgiulești. Investiție într-un terminal feroviar cu ecartament mixt

BERD a cumpărat Portul Giurgiulești, cu doar 1.000 de euro, și vrea să investească în infrastructura feroviară cu ecartament mixt.

BERD a cumpărat Portul Giurgiulești
FOTO mold-street.com

Pe 19 mai 2021, BERD a anunțat prin intermediul unui comunicat de presă că pe data de 7 mai 2021 a achiziționat grupul de companii Danube Logistics, devenind astfel singurul beneficiar final al operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești (PILG). BERD nu a comunicat detalii privind forma juridică și suma tranzacției, notează site-ul Bani.md.

Ulterior, BERD a emis un alt comunicat de presă, prin care precizează ce investiții va face la Giurgiulești: “BERD intenționează să acorde un împrumut garantat lui Danube Logistics SRL, întreprindere cu sediul în Republica Moldova, care deține și operează unicul port din țară, Portul International Liber Giurgiulești. Împrumutul va finanța parțial finalizarea infrastructurii portuare și în special a terminalului de cale ferată cu ecartament mixt și a unui portcontainer cu încărcare/ descărcare pe orizontală (Ro-Ro). Construcția pe teritoriul portului a unui segment de cale ferată de până la 100 m cu ecartament mixt care va conecta căile ferate din România și Moldova, precum și țara vecină, Ucraina, și alte țări din CSI care utilizează ecartament larg. Investiția BERD va fi, de asemenea, folosită pentru restructurare, prin refinanțarea datoriei pe termen scurt, cu credite pe termen lung. Clientul: Portul International Liber Giurgiulești este unicul port din Republica Moldova care aparține și este exploatat de Danube Logistics SRL. Finanțarea BERD: Împrumut garantat de până la 12 milioane USD”.

BERD a cumpărat Portul Giurgiulești. Semne de întrebare la Chișinău

Presa de la Chișinău ridică multe semne de întrebare asupra tranzacției prin care BERD a preluat Portul Giurgiulești.

Asta în condițiile în care, printre altele, din septembrie 2019, capitalul social al Danube Logistics SRL este pus sub sechestru în cadrul procedurilor de executare a unei hotărâri judecătorești definitive. Sechestrul este consemnat în Registrul persoanelor juridice din Republica Moldova al Agenției Servicii Publice. (A.B.)

Ultimele Articole