Bendeac la DNA. Miercuri continuă audierile la Direcția Națională Anticorupție în dosarul CFR privind modernizarea liniei ferate Brașov – Sighișoara, loturile 1 și 3.
La ora 10,00 este așteptată de procurorii anticorupție Amalia-Renata Bendeac, director general adjunct guvernanță și administrare la Compania Națională de Căi Ferate CFR SA, administratorul infrastructurii feroviare din România.
Marți, în acest dosar deschis in rem (fără a fi deocamdată pusă sub acuzare vreo persoană) a fost audiat, timp de trei ore, fostul director general al CFR SA Constantin Axinia. După ce a fost demis de la conducerea companiei, el l-a acuzat pe ministrul demis al Transporturilor, Răzvan Cuc, că i-a spus că că trebuie semnat contractul privind modernizarea căii ferate dintre Braşov şi Sighişoara (loturile 1 și 3) pentru ca viitorul Guvern “să nu-şi asume rezultatele muncii noastre”.
Replica lui Cuc nu a pregetat să apară. ”Constat, însă, o serie de vicii logice în afirmațiile domnului Axinia exprimate public: pe de o parte, afirmă că <pe legislație se putea semna contractul> (este vorba despre contractul pentru modernizarea tronsonului Brașov- Sighișoara, loturile 1 Braşov – Apaţa şi 3 Caţa – Sighişoara) și, pe de altă parte, afirmă că, dacă l-ar fi semnat <ar fi intrat sub incidenta altor legi>. Pe de alta parte, gândesc că ar fi fost util ca procurorii să afle de la domnul Axinia faptul că acest contract nu este semnat nici până în prezent, dar și faptul că acest contract la care dânsul face referire trebuia semnat pentru a nu pierde o finanțare europeană de 800 milioane euro, oferită prin programul CEF – Connecting European Facilities”, a scris pe Facebook ministrul demis.
Bendeac la DNA. Inconsecvența lui Axinia
Până să fie demis, Constantin Axinia nu s-a împotrivit semnării, ci, dimpotrivă, a fost avocatul acestei măsuri. Asta reiese clar dintr-un material de informare al Consiliului de Administrație al CFR și a fost prezentat acestuia în urmă cu două săptămâni. Pentru a ajunge să fie prezentat, materialul a avut nevoie de aprobarea directorului general, Constantin Axinia.
Materialul trecere în revistă obligațiile României privind implementarea proiectului, obligațiile privind finanțarea acestuia, sconsecințele unie posibile nesemnări, situația juridică a contractului și face recomandări.
Contractul privind modernizarea celor două sectoare de cale ferată se plimbă prin tribunale de mai bine de trei ani de zile, fiind contestat de asocierea Swietelsky – Strabag. Asta în ciuda faptului că oferta asocierii RailWorks (Aktor, Alstom, Arcada Company și Euroconstruct Trading ’98) a fost cu 40 milioane de euro mai mică decât cea a Brasig.