BEI va acorda Serbiei o subventie pentru un bypass feroviar in sud

Banca Europeana pentru Investitii (BEI) intentioneaza sa aprobe, in scurt timp, o subventie destinata pregatirii documentatiei unui proiect ce presupune construirea unui bypass feroviar in Niš, oras din sudul Serbiei. Anuntul a fost facut de catre Dubravka Negre, directorul BEI pentru Balcanii de Vest.

Niš este inconjurat de o retea triunghiulara de cai ferate, ceea ce cauzeaza aglomerari in trafic si impune trenurilor restrictii de viteza. Prin construirea acestui bypass feroviar, in jurul orasului, autoritatile urmaresc imbunatatirea eficientei transportului, reducerea congestiei in trafic si transferul traficului de marfuri care in prezent se desfasoara prin centrul orasului.

BEI va acorda, de asemenea, alte imprumuturi pentru modernizarea sectiunii de cale ferata Niš-Dimitrovgrad dar si pentru pregatirea documentatiei de proiect pentru o linie care sa lege Niš de Presevo, orasul cel mai sudic al Serbiei, situat chiar la granita cu Albania.

Lucrarile de modernizare si electrificare a liniei Niš-Dimitrovgrad, in lungime de 100 de kilometri, totalizeaza 260 milioane de euro.

Saptamana trecuta, ministrul sarb al Transporturilor, Zorana Mihajlovic, a precizat ca valoarea investitiilor in infrastructura de transport la nivel national se ridica la 16 miliarde de euro.