BEI sustine un proiect de electrificare feroviara in Letonia

Conform vicepresedintelui Latvijas Dzelzcels (LDz), Aivars Straksas, Banca Europeana de Investitii (BEI) si-a exprimat disponibilitatea de a furniza finantarea necesara proiectului de electrificare feroviara al LDz in conditii mai bune decat cele estimate initial.

La sfarsitul lui octombrie, reprezentantii LDz si cei ai Ministerului Transportului le-au comunicat membrilor Comitetului de Cheltuieli Publice si Audit Saeima ca, in functie de analiza Eurostat, cresterea de 120 de milioane de euro a capitalului LDz, care ar fi necesara pentru proiectul de electrificare, ar avea impact asupra bugetului Letoniei. De asemenea, s-a sugerat inlocuirea proiectului de electrificare a liniei care leaga Latgale de Riga cu reconstructia sectiunii feroviare deja electrificate in Regiunea Riga.

Cu ajutorul BEI, compania feroviara este acum pregatita sa continue implementarea proiectului conform planurilor initiale, furnizand energie retelei electrice din Daugavpils si Rezekne in sudul-estul Letoniei pana in capitala letona, Riga, via Krustpils.

De asemenea, LDz planuieste sa identifice modalitati de a economisi bani analizand activitatea Belarusului si cea a Lituaniei cu privire la proiectul de electrificare.