BEI si BERD finanteaza proiectele de extensie a metroului din Harkov

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare va oferi un imprumut in valoare de 160 de milioane de euro pentru extensia Liniei de Metrou III din Harkov, Ucraina. BERD va acorda imprumutul ca parte a unui pachet de finantare de 320 de milioane de euro pentru care se asteapta o cofinantare din partea Bancii Europene de Investitii.
Proiectul include constructia unei extensii a retelei de metrou de 3,5 km catre cartierele sudice ale orasului, constructia a doua statii, a unui depou nou si a unei linii de legatura, precum si achizitioarea de material rulant care sa deserveasca linia extinsa.
Harkov este al doilea cel mai mare oras din Ucraina si un centru industrial major. Proiectul va aborda probleme importante din domeniul dezvoltarii infrastructurii de transport public a orasului Harkov, inclusiv imbunatatirea accesului la un transport urban curat, dar si cresterea capacitatii si eficientei serviciilor de transport public. Conform estimarilor, investitia va avea beneficii economice si de mediu importante, prin extinderea retelei de transport feroviar urban cu emisii zero si transformarea acestuia in baza sistemului de transport public din Harkov in vederea asigurarii unei mobilitati durabile.
Proiectul sustine transferul modal si extinderea retelei de transport feroviar urban cu emisii zero reprezentand coloana vertebrala a sistemului de transport urban de calatori in al doilea cel mai mare oras din Ucraina.