BEI finanteaza sectorul de transport din Slovacia cu 320 mil. de euro

11 februarie 2019

Anul trecut, Banca Europeana de Investitii a acordat 320 de milioane de euro guvernului slovac pentru infrastructura de transport, cofinantand astfel proiectele prioritare sustinute de UE in perioada 2014-2020. Aceasta finantare BEI, alaturi de subventiile UE acordate in cadrul Programului Operational pentru Infrastructura Integrata si Mecanismul de Interconectare a Europei, au o valoare totala de 4,7 miliarde de euro. Acest sprijin este foarte important pentru construirea segmentelor lipsa ale retelei feroviare si rutiere pe coridoarele trans-europene strategice, pentru achizitia de material rulant si pentru constructia infrastructurii portuare.
Investitiile vor duce la dezvoltarea tramvaielor urbane, la modernizarea drumurilor regionale si centurilor si la implementarea unor sisteme inteligente de management al transportului rutier si feroviar.
Pentru sectorul de infrastructura, BEI a aprobat 32 de proiecte de investitii individuale, precum modernizarea liniei de cale ferata Púchov – Žilina pentru viteze de 160 km/h. Proiectele includ si constructia infrastructurii auxiliare, a terminalelor integrate si a facilitatilor de tip Park&Ride. Fondurile BEI vor finanta modernizarea transportului public in Bratislava, a tramvaielor din Košice si a troleibuzelor din Prešov si Žilina. Alte proiecte includ reconstructia drumurilor nationale, a podurilor si centurilor oraselor Brezno si Bardejov.
Va reamintim ca la sfarsitul lui 2018, BEI a aprobat o finantare in valoare de 115 milioane de euro pentru modernizarea a 33 km de linii de cale ferata pe linia Puchov – Zilina din nord-vestul Slovaciei. Valoarea totala a proiectului este de 534 milioane de euro.
In 2018, banca a acordat Slovaciei imprumuturi in valoare de 631 milioane de euro, o crestere de 93% comparativ cu sprijinul acordat de BEI Slovaciei in 2017.