BEI ar putea furniza 1 miliard de euro pentru Linia 15 Sud a Grand Paris Express

12 mai 2017

noisy-champs-grand-parisBanca Europeana de Investitii (BEI) ia in considerare proiectul privind constructia liniei 15 de metrou automat din Paris pe sectiunea Pont de Sèvres – Noisy Champs cu o lungime de 33 km. Evaluarea include constructia a 16 statii si a doua depouri de intretinere. Linia 15 Sud, parte a proiectului Grand Paris, deserveste 22 de comunitati ale sectoarelor Hauts-de-Seine, Val-de-Marne, Seine-Saint-Denis si Seine-et-Marne.
Costul total al proiectului este de 6,85 de miliarde de euro din care propunerea BEI de finantare este de 1 miliard de euro.
Aceasta este cea de-a doua evaluare a proiectului, deoarece BEI a alocat deja prima transa a imprumutului. Proiectul Grand Paris, realizat de Société du Grand Paris, face parte dintr-un proiect mai complex, New Grand Paris, care include dezvoltarea si modernizarea retelei existente. Extensia celor patru linii de metrou prefigureaza proiectul Grand Paris, conectand Parisul de orasele invecinate si imbunatatind mobilitatea intre suburbii.
In cadrul proiectului mare, Linia 14 va forma structura noii retele, avand legatura cu celelalte linii ale Grand Paris Express (15, 16, 17 si 18), 11 linii ale metroului din Paris si cele 5 linii RER (A, B, C, D si E).
Proiectul include extensia a patru linii de metrou, in prezent in constructie sau in faza de planificare: Linia 4 catre sud (1,9 km); Linia 11 catre est (5,4 km); Linia 12 catre nord (1,7 km) si Linia 14 catre nord (5,8 km).
Costul total al proiectului global Grand Paris Express este estimat la 24,9 miliarde de euro si include constructia unor linii noi (15, 16, 17 si 18), precum si extensia Liniei 14 in partea de nord intre Mairie de Saint-Ouen si Saint-Denis Pleyel, si in partea de sud intre Olympiades si Orly.
Pana in 2030, Grand Paris Express va avea 205 km de linii de transport publice cu 4 extensii de linii de metrou si patru linii de metrou complet automate.

Foto: Jean-Marie Duthilleul – Société du Grand Paris / Noisy – Champs