BEI ar putea finanta proiectul de modernizare a liniei Nis-Dimitrovgrad

Banca Europeana de Investitii ar putea aloca o finantare estimata la 179 milioane de euro Cailor Ferate Sarbe pentru modernizarea liniei de cale ferata Nis-Dimitrovgrad.
Proiectul implica modernizarea si reconstructia liniei de cale ferata existente Nis-Dimitrovgrad (aprox. 96 km), precum si constructia unei rute ocolitoare in jurul orasului Nis (aprox. 22 km). Valoarea totala a proiectului este de 268 milioane de euro.
Vara aceasta, guvernul sarb a anuntat ca se asteapta sa finalizeze discutiile cu Banca Europeana de Investitii cu privire la primirea fondurilor pentru reparatii si electrificarea liniei Nis-Dimitrovgrad.
Linia de cale ferata face parte din Coridorul X care cuprinde rutele internationale E-70 si E-85 care trec prin orasul Nis si leaga Paris de Instanbul si Budapesta de Atena.
Sectiunea de linie care leaga orasul Nis de granita cu Bulgaria este singura sectiune a Coridorului X din Serbia care nu a fost electrificata. Constructia rutei ocolitoare va asigura transferul transportului de marfa din centrul orasului, dar si electrificarea sectiunii. Aceasta solutie ar putea contribui la dezvoltarea orasului Nis si a zonei adiacente. Studiul de fezabilitate preliminar care include proiectul general pentru constructia unei linii simple de cale ferata pentru ruta ocolitoare a orasului Nis a fost finalizat si inaintat Comisiei Nationale de Verificare in 2015.
Scopul modernizarii si finalizarii centurii feroviare din jurul orasului Nis este de a creste competitivitatea si cota transportului feroviar. Proiectul va contribui la redirectionarea traficului international rutier catre transportul feroviar cu toate beneficiile de mediu care rezulta din acest lucru.