BEI a aprobat un proiect feroviar in Slovacia

Banca Europeana de Investitii a aprobat o finantare de 115 milioane de euro pentru modernizarea a 33 km de linii de cale ferata pe linia Puchov – Zilina in nord-vestul Slovaciei. Proiectul in valoare de 534 de milioane de euro prevede modernizarea sectiunilor Puchov – Povazska Tepla, Dolni Hricov – Zilina si Vah – Strechno.
Proiectul se va desfasura in mai multe faze. Prima faza va consta in modernizarea completa a sectiunii Púchov – Považská Teplá, o a doua faza va include lucrarile la sectiunea Dolny Hricov –Žilina, la statia Žilina-Teplicka, dar si la infrastructura feroviara auxiliara in nodul feroviar Žilina, sectiunea Žilina – Varin.
Modernizarea liniilor selectate de administratorul de infrastructura feroviara ŽSR include reconstructia rutei feroviare de transport pentru a creste nivelul echipamentului tehnic si gradul de disponibilitate prin includerea elementelor moderne si inovatoare, imbunatatindu-i astfel parametrii. Ruta feroviara de transport include schitele, structurile si echipamentul liniilor de cale ferata si ale cladirilor (RTB), tehnologia de telecomunicatii si protectie (TPT), dispozitivele energetice si electrotehnice (EE, dar si managementul rapid al transportului.
De asemenea, proiectul include restructurarea completa a liniilor de tractiune pentru o viteza operationala de 160 km/h + 30%.
Contractele pentru lucrarile pe sectiunile Puchov – Povazska Tepla si Dolni Hricov – Zilina au fost deja semnate. Pentru modernizarea sectiunii Púchov – Žilina, Slovacia a primit cofinantare europeana prin Fondul de Coeziune in cadrul exercitiului financiar 2007-2013.
Conform estimarilor, lucrarile de constructie vor fi finalizate in 2021 cand linia modernizata va permite trenurilor sa opereze la viteze de pana la 160 km/h.
Proiectul face parte din Programul Operational Infrastructura Integrata (OPII) desfasurat de Slovacia in perioada 2014-2020.
Proiectul va imbunatati viteza si calitatea legaturilor feroviare pe coridoarele de transport principale din Slovacia intre Bratislava – Zilina si Zilina – Kosice.