Barcelona ar putea primi fonduri pentru conexiunea feroviara cu aeroportul

Banca Europeana de Investitii (BEI) evalueaza acordarea unui sprijin financiar in valoare de 225 milioane de euro pentru lucrari la conexiunea feroviara cu aeroportul din Barcelona.

Valoarea totala a proiectului este de 450 milioane de euro, iar acesta consta in construirea unei linii duble de cale ferata, de aproximativ 4,5 kilometri. Cea mai mare parte a liniei ar fi construita in tunel si astfel s-ar putea facilita accesul la cele doua terminale ale aeroportului El Prat, din Barcelona.

In septembrie 2017, ADIF (administratorul spaniol de infrastructura feroviara) a demarat lucrarile la tunel. Anterior, in 2015, au fost demarate si lucrarile la conexiunea feroviara cu aeroportul. Proiectul nu este unul nou, a fost propus acum aproximativ noua ani, iar lucrarile civile au fost atribuite unor companii precum Ferrovial Agroman, Sacyy si Copcisa, insa, din cauza unor probleme financiare proiectul a fost suspendat. A fost reluat in 2015, atunci cand Ministerul Lucrarilor Publice si Transportului a relansat lucrarile.

Conexiunea feroviara cu aeroportul este esentiala pentru mobilitatea pasagerilor care utilizeaza transportul aerian, insa este si o legatura feroviara majora cu reteaua europeana de cale ferata, deoarece aeroportul Barcelona este situat pe unul dintre coridoarele principale ale TEN-T, Coridorul Mediteranean.

Aeroportul din Barcelona este si principalul din provincia Catalonia, inregistrand peste 47 milioane de pasageri in 2017. El Prat este situat la 14 kilometri de centrul orasului Barcelona.