sâmbătă, decembrie 2, 2023
spot_img

Transporturile insistă să primească de la Guvern banii pierduți pentru calea ferată

Ministerul Transporturilor insistă să primească de la Guvern banii pierduți pentru calea ferată între Palatul CFR și Palatul Victoria.

Pe site-ul Ministerului Transporturilor a fost postat, în consultare publică, proiectul de Hotărâre a Guvernului privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

Prin proiectul de act normativ se propune, în vederea asigurării continuității finanțării proiectelor de infrastructură de transport, până la rectificarea bugetară:

  1. Suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor și Infrastructurii pe anul 2023 cu suma de 730.000 mii lei cu referire la credite bugetare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, la capitolul 84.01 „Transporturi”, Titlul 58 „Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020”, în vederea asigurării necesarului de finanțare de la bugetul de stat a finantarii nationale si a cheltuielilor neeligibile pentru proiectelor din domeniul transporturilor derulate către beneficiarii Programului Operațional Infrastructură Mare.
  2. Suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor și Infrastructurii pe anul 2023 cu suma de 81.500 mii lei cu referire la credite bugetare și de angajament din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, la capitolul 84.01 „Transporturi”, Titlul 58 „Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020”, în vederea asigurării necesarului de finanțare de la bugetul de stat a proiectelor finantate in cadrul Mecanismului pentru Interconectarea Europei

163 de milioane de euro, banii pierduți pentru calea ferată de la Transporturi la Guvern

În urmă cu două săptămâni, pe site-ul ministerului fusese pus, în consultare publică, proiectul de Hotărâre a Guvernului privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Club Feroviar a scris despre acest proiect la vremea respectivă, arătând că, în total, era vorba de o sumă de 1,245 miliarde de lei (mai exact 1.245.266 mii lei), echivalentul a aproximativ 250 de milioane de euro.

Numai că, așa cum am dezvăluit apoi, în Guvern a fost aprobat proiectul fără ultimele două articole, cele care făceau referire la cofinanțarea proiectelor cu bani europeni. Adică de la Palatul CFR la Palatul Victoria s-au ”evaporat” 163 de milioane de euro. Acum, Transporturile revin cu un nou proiect, prin care cer Executivului aprobarea sumelor respective.

Ultimele Articole