miercuri, februarie 19, 2025
spot_img

Se pierd banii europeni pentru trenul metropolitan Iași. Procedură anulată

Banii europeani pentru trenul metropolitan Iași sunt ca și pierduți. Licitația pentru studiul de fezabilitate, la care termenul de depunere a ofertelor a fost prelungit de două ori, a fost într-un final anulată.

Inițial, termenul era stabilit pentru 30 decembrie 2024, dar municipalitatea l-a amânat până la data de 14 ianuarie, la solicitarea unor firme care ar fi intenționat să participe la procedură. Apoi, termenul a mai fost prelungit până pe 29 ianuarie. Când a expirat noul termen, în SEAP a apărut anunțul că procedura de achiziție este suspendată. Ulterior, a fost stabilit un nou termen, 7 februarie, iar procedura a apărut ca fiind ”în desfășurare”, așa cum a scris Club Feroviar.

Ei bine, la ultimul termen licitația a fost anulată. ”Această procedură a fost anulată automat deoarece la data limită de depunere a ofertelor niciunul din ofertanții înscriși nu a criptat oferta financiară/sau nu a răspuns la toți factorii de evaluare electronici, după caz”, se arată în anunțul din SEAP.



Studiul ar fi trebuit să fie gata până în vară

Pentru a putea accesa finanțare europeană, studiul trebuia finalizat până în vara anului 2025. De altfel, inclusiv Primăria a admis acest lucru la finele anului trecut. ”Având în vedere că termenul de implementare a activităților contractului este luna iunie 2025, pentru a nu pune în pericol implementarea proiectului, nu se poate prelungi termenul limită de depunere a ofertelor”, este un răspuns oferit de Primărie pe 16 decembrie către firme care au solicitat amânarea termenului în contextul „complexității procedurii” și a faptului că termenul inițial de 30 decembrie coincidea cu perioada sărbătorilor și a concediilor de iarnă.

Valoarea estimată a contractului pentru întocmirea studiului de fezabilitate ajunge la 10,5 milioane de lei, fără TVA, echivalentul a puțin peste două milioane de euro. Potrivit caietului de sarcini, proiectantul va avea în vedere o rețea de cale ferată existentă care va fi modernizată (55 km), la care va fi adăugat un tronson nou, între Aroneanu și Vlădiceni (10,5 km), cu scopul de a asigura transport spre Aeroport. Traseele propuse vizează introducerea trenului metropolitan spre zone din Podu Iloaiei, Ungheni, Aroneanu, Holboca și Ciurea.

IN THE SPOTLIGHT

CEMBRE și AGRISORG: Revoluția Echipamentelor Feroviare Moderne

Performanță, durabilitate și inovație în întreținerea căilor ferate Când vine vorba de eficiență și fiabilitate în construcția și întreținerea căilor ferate, CEMBRE setează noi standarde...

Ultimele Articole