Finanțarea din PNRR pentru Magistrala 4 de metrou, de la Gara de Nord la Filaret, ar putea fi redirecționată către calea ferată, a declarat luni ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. El a precizat că termenul de finalizare pentru acest obiectiv de infrastructură nu este realist, în opinia sa, dar că situația va mai fi analizată. Dacă se va renunța la banii din PNRR pentru M4, suma de aproximativ 300 de milioane de euro ar putea merge la proiecte de cale ferată, cum ar fi modernizarea pe Craiova-Calafat sau reparații de tip Quick Wins.
Directorul general al Metrorex, Mariana Miclăuș, s-a arătat optimistă în legătură cu proiectul de extindere a M4.
”Cele șase stații, realizarea de tuneluri și structură, sunt cuprinse în Planul Național de Redresare și reziliență. Mâine (marți – n.red.) vom obține ultimul aviz din partea Comisiei de coordonare rețele din cadrul Primăriei Municipiului București. În luna august am obținut deja avizul de la Ministerul Culturii. Avizul pe care-l vom obține mâine este ultimul de dinaintea avizului arhitectului-șef al municipiului București, iar apoi PUZ-ul (Planul de Urbanism Zonal – n.red.) va intra în dezbaterea Consiliului General al Municipiului București. La Ilfov PUZ-ul a fost aprobat de Consiliul Județean. Aceste documente le vom depune la Agenția de Mediu București pentru a obține acordul de mediu”, a declarat Mariana Miclăuș luni, aflată la aceeași masă cu ministrul Sorin Grindeanu.
Ea a precizat că luna viitoare se vor termina toate aceste demersuri și se poate trece la emiterea Hotărârii de Guvern de aprobare a indicatorilor tehnico-economici. Ulterior, se poate lansa licitația pentru proiectare și execuție, a menționat șefa Metrorex.
Sorin Grindeanu: ”La Cluj lucrurile sunt mult mai înaintate”
Ministrul nu-i împărtășește însă pe deplin optimismul. „E singurul proiect din PNRR care-mi ridică semne de întrebare. Aceste lucruri erau cunoscute și când a fost inclus acest proiect în PNRR. Dacă lucrurile vor merge într-un ritm nedorit, voi face toate demersurile pentru a finanța alte proiecte, de același tip de transport”, a spus Sorin Grindeanu.
Întrebat dacă lucrurile nu stau la fel și în ceea ce privește metroul din Cluj-Napoca, în condițiile în care licitația a fost suspendată, ministrul Transporturilor a răspuns: „La Cluj lucrurile sunt mult mai înaintate. S-au luat toate avizele și s-a lansat licitația. Ea va fi reluată după revizuirea indicatorilor.”
Banii din PNRR pentru Magistrala 4 de metrou ar putea fi dați pentru Craiova-Calafat
Revenind la situația prelungirii M4, Sorin Grindeanu a spus că le-a cerut ”celor de la CFR” (Compania Națională de Căi Ferate CFR SA) să vină cu proiecte alternative spre care să poată fi direcționați cei aproximativ 300 de milioane de euro alocați acum pentru metrou.
„Este vorba fie de proiectul de modernizare pe Craiova-Calafat, fie de o suplimentare pe proiecte de tip Quick Wins. Cei de la CFR înclină spre proiectele Quick Wins. Termenul de finalizare 2026 (pentru prelungirea Magistralei 4 de metrou cu șase stații – n.red.) îmi ridică semne de întrebare”, a spus vicepremierul.
Modernizarea liniei de cale ferată Craiova-Calafat este un proiect matur, indicatorii tehnico-economici fiind publicați de Ministerul Transporturilor încă din luna noiembrie 2020, după cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar. Indicatorii pot fi consultați AICI. Oricum, chiar dacă se vor redirecționa banii din PNRR alocați acum pentru prelungirea M4 către modernizarea acestei linii, ei nu vor acoperi decât aproximativ jumătate din suma necesară.
Ministrul vrea să semneze multe contracte, dar contestațiile au curs pe bandă rulantă
Sorin Grindeanu a anunțat luni și ce proiecte feroviare vor fi semnate până la finele anului în curs: „Îmi doresc ca până la sfârșitul anului să fie semnate cele opt contracte – patru loturi și patru loturi – pe Caransebeș-Arad și pe Episcopia Bihor-Cluj Napoca”.
Atribuirea contractelor respective nu se va putea face definitiv, prin semnarea lor, decât după soluționarea contestațiilor. Și nu sunt deloc puține, așa cum a scris Club Feroviar.