spot_img
luni, septembrie 26, 2022
spot_img

Ministrul Fondurilor Europene vrea să aducă mai mulți bani la CFR, pentru proiecte de infrastructură

Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, vrea să aducă mai mulți bani la CFR și să facă mai multe deconturi la Comisia Europeană.

bani la CFR

România a ajuns, până la data de 16 august, la o rată de absorbţie a fondurilor europene de peste 31%, iar obiectivul pentru final de an este de 36%-38%, a declarat ea în week end la Antena 3.

Conform datelor MFE, din alocarea totală de 31 miliarde de euro, în România au intrat 9,7 miliarde de euro bani europeni numai prin politica de coeziune şi politica agricolă, iar acestor sume li se adaugă încă 6,8 miliarde euro plăţi directe către fermieri.

Mai mulți bani la CFR, decontați la Bruxelles

„Ţintim în mod clar o rată de absorbţie de 36%-38% pentru final de an. De aceea spun în mod clar că lucrăm îndeaproape pe fiecare proiect. De exemplu, săptămâna viitoare (săptâmâna asta – n.red.) vom avea întâlnire cu CFR legat de investiţiile pe care le au ei în derulare, pentru a vedea în ce măsură putem să obţinem mai mulţi bani de la ei pentru a-i rambursa de la Comisie. În luna septembrie ne propunem să trimitem şapte proiecte majore de apă, apă uzată, la Comisia Europeană, în valoare de circa 1,5 miliarde de euro pentru aprobare”, a explicat ministrul Fondurilor Europene

Ea a subliniat că Guvernul României „trebuie să stea cu ochii pe minge” în ceea ce priveşte absorbţia de bani europeni. „Avem de adus în ţară anul acesta de la Bruxelles undeva la 2,2 miliarde euro doar pe zona de coeziune şi de aceea accelerăm şi trebuie să lucrăm intens la ceea ce înseamnă generare de facturi pe fiecare proiect pe care îl avem în derulare”, a mai spus spus Roxana Mînzatu.

Ultimele Articole