Bane NOR este noul administrator de infrastructură feroviară din Norvegia

bane-nor_scanpix-jernbane-bjorvika_full_articleBane NOR a fost lansată oficial la începutul lunii ianuarie 2017, înlocuind astfel administratorul național de cale ferată din Norvegia, Jernbaneverket. La eveniment, organizat în Gara Centrală din Oslo, a participat și Ministrul Transporturilor, Ketil Solvik-Olsen. Decizia de a lansa Bane NOR face parte din proiectul de reformă feroviară lansat de Norvegia în 2015. Guvernul de la Oslo a prezentat atunci noua reformă feroviară ca fiind pasul către îmbunătățirea serviciilor de transport feroviar de pasageri și a celor de transport de marfă.

În plus, a fost stabilit și Directoratul Feroviar iar atribuțiile acestei instituții cuprind managementul, planificarea și asigurarea serviciilor pe liniile principale de cale ferată. Directoratul Feroviar va fi în subordinea Ministerului Transporturilor și Comunicațiilor și, alături de Bane NOR, vor înlocui Jernbaneverket, compania care până în prezent a asigurat serviciile de administrare a căii ferate.

Bane NOR va avea printre responsabilități planificarea, construirea, managementul, operarea și mentenanța rețelei naționale de cale ferată, managementul traficului precum și managementul și dezvoltarea activelor feroviare.
Gorm Frimannslund, președintele Bane NOR, este de părere că după această reorganizare a Jernbaneverket, costurile de dezvoltare ar trebui să fie reduse cu 10-15%.