spot_img
joi, ianuarie 20, 2022
spot_img

VIDEO Banát Express a sosit în România din Cehia, pentru Banát Festival 2021

Trenul Banát Express, de la Praga, a sosit în România și a fost tractat de locomotivele EA 477-880-5 și Ea 477-742-7 ale Depoului Arad până la destinația finală, Orșova, pentru Banát Festival 2021.

Banát Festival 2021

Trenul a circulat pe teritoriul României ca IR 12173-2. Din cauza pandemiei de coronavirus, Banát Festival 2020 a fost suspendat și a fost reportat pentru acest an.

Acest festival încărcat cu muzică culturală, tradiție și voie bună, avea loc în anii precedenți în satele din Cehia, în special în Gerik și St. Helena. Festivalul este acum organizat în România, mai exact în satul Eibenthal, Mehedinți, România, care are cea mai mare comunitate de cehi de la noi din țară.

Cu o primire călduroasă, entuziasmați, dar în același timp obosiți după un lung drum din Europa Centrală înspre Est, au adus cu ei butoaiele cu bere pentru a asigura participarea la eveniment și s-au pregătit pentru trei zile de relaxare, petrecere și voie bună. Îi primim și noi cu brațele deschise, să se simtă cât mai bine și îi așteptăm cu mare drag și în anul care va urma, se arată pe site-ul Express de Banat.

Aproape 1.400 de turiști la Banát Festival 2021

”Avem și în acest an aproape 1.400 de turiști în comunitatea noastră. Ei au venit să ne cunoască, să ia contact cu frumusețile naturii montane situate la un pas de Dunăre, să afle despre cum trăiesc acum, la 200 de ani distanță  de la primele colonizări din Banat din timpul Imperiului austro-ungar, cehii urmași ai tăietorilor de lemne și muncitori în subteran. Nu cred că noi putem aprecia, dar în Cehia există această cultură a turismului la pas cu rucsacul în spate și în condiții de transport care nu dau mari bătăi de cap. Să nu uităm că marea majoritate a oaspeților noștri au călătorit cu trenul aproape 22 de ore”, spune Tiberiu Pospisil, localnicul care a aprins scânteia necesară pentru punerea în valoarea a turismului rural din satele cehe din Banatul de Munte.

Vineri seară, o mare parte dintre participanții la Banát Festival se vor deplasa în localitatea Sfânta Elena din Caraș-Severin, acolo unde pe scena amplasată în aer liber vor concerta unele dintre cele mai îndrăgite trupe cehești de la ora actuală.

Pentru sâmbătă seara, ultima zi a manifestării din Eibenthal, organizatorii au gândit punctul forte al evenimentului din acest an. Va avea loc un amplu spectacol de prezentare a tuturor satelor cehești din Banatul de munte: Bigăr, Ravenska, Șumița, Sfânta Elena, Gârnic, dar și din Banatul cehesc din Serbia. (A.B.)

Ultimele Articole