joi, noiembrie 30, 2023
spot_img

VIDEO GALERIE FOTO Trenul Banat Express a ajuns la Orșova venind de la Praga

Peste 1.000 de cehi au ajuns la Orșova cu trenul Banat Express, pentru a participa la Festivalul Banat din Eibenthal, o localitate unde trăieşte o comunitate cehească de pe Clisura Dunării.

”Cu doar câteva zile înaintea anualului eveniment în care Venice Simplon-Orient-Express va tranzita România, să privim puțin aceste zile înspre Vest, mai exact în Banat, acolo unde are loc pentru al 3-lea an la rând primirea unui tren tot Express, BANAT EXPRESS. Tren ce a plecat tocmai din Praga (Cehia) având că destinație finală Orșova (România). De ce ? Ei bine, acest festival încărcat cu muzică culturală, tradiție și voie bună, avea loc în anii precedenți în satele din Cehia, în special în Gerik și St. Helena. Însă, recent, festivalul este acum organizat în România, mai exact în satul Eibenthal, Mehedinți, România; acest sat are cea mai mare comunitate de cehi de la noi din țară. Cu o primire călduroasă, entuziasmați dar în același timp obosiți după un lung drum din Europa Centrală înspre Est, aduși cu ei butoaiele cu bere pentru a asigura participarea la eveniment, pregătiți pentru 3 zile de relaxare, petrecere și voie bună; îi primim și noi cu brațele deschise, să se simtă cât mai bine, și îi așteptăm cu mare drag și în anul ce va urma ! Vítejte !”, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook România Feroviară.

De la Banat Express, cehii au fost preluați cu autocare și microbuze

Festivalul, care se desfășoară sub sloganul „În România ca şi acasă”, aduce la Eibenthal formaţii de muzică de genuri diferite (rock, jazz, muzică electronică, ş.a), care sunt populare în Republica Cehă, împreună cu fanii lor.

Cehii vin aici să asculte muzica lor preferată, dar nu numai, ei doresc să interacţioneze cu membrii comunităţii din România, vorbitoare de limba cehă. Pentru ei este senzaţional faptul că parcurg o mie de kilometri şi ajung în România unde se simt ca acasă pentru că în jurul lor toată lumea vorbeşte limba lor natală.

Festivalul a ajuns la a opta ediție și anul acesta are loc în perioada  21-24 august. Până la Eibenthal, oaspeţii au fost duşi cu autocare şi microbuze, dar şi cu mici ambarcaţiuni.

Ultimele Articole