miercuri, decembrie 6, 2023
spot_img

Regionala Craiova cumpără erbicid pentru a scăpa de bălăriile de pe calea ferată

Regionala Craiova a Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA vrea să cumpere 5.600 de litri de erbicid pentru a scăpa de bălăriile de pe calea ferată.

În sistemul electronic de achiziții publice a fost postat anunțul de licitație, în procedură simplificată, ce are ca obiect ”Erbicid lichid”.

Valoarea totală estimată a contractului este de 276.640 de lei, echivalentul a peste 55.000 de euro. Este vorba de 5.600 de litri de Glifosat acid 360g/L, deci rezultă un preț unitar de 49,4 lei pe litru.

Locul de executare a contractului este pe raza de activitate a secţiilor: L1 Piteşti, L2 Roşiori, L3 Râmnicu Vâlcea, L4 Drobeta Turnu Severin, L5 Târgu Jiu, L6 Craiova și Magazia Centrală de Mărfuri Craiova.Bălăriile de pe calea ferată afectează transportul feroviar

Sucursala RCF Craiova are în administrare 1.729 km de linie curentă CF interoperabilă și linie curentă neinteroperabilă.

De-a lungul căii ferate se află multă vegetație ierboasă și arbustiferă care afectează vizibilitatea semnalelor, a bornelor kilometrice și hectometrice, vizibilitatea în stații, circulația și deplasarea materialului rulant, efectuarea lucrărilor de întreținere și intervenție la calea ferată, sănătatea personalului implicat prin existența unor plante alergenice (ambrozia), se arată în anunț. Deși se intervine în permanență pentru înlăturarea vegetației pe cale mecanică, prin tăiere și îndepărtare, aceasta se regenerează rapid.

Ca urmare, se impune folosirea unei metode mai eficiente pentru combaterea vegetației pe terasamentul căii ferate, cum ar fi erbicidarea. Aceasta implică utilizarea unor substanțe, erbicide cu capacitate totală de distrugere a vegetației pe termen lung. Erbicidul folosit trebuie să fie cu acțiune sistemică (să distrugă în totalitate planta), cu aplicare postemergentă (când planta are 20-40 cm înălțime), cu acțiune remanentă (cât mai îndelungată) și neselectiv (să aibă acțiune distructivă asupra unui număr cât mai mare de specii aparținând florei spontane de pe terasamentul căii ferate).

Valoarea garanţiei de participare este de 2.760 de lei. Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este data de 21 martie 2022, ora 15:00. Oferta trebuie să fie valabilă până la data de 21 iunie 2022.

Ultimele Articole