spot_img
duminică, decembrie 5, 2021
spot_img

Băiat electrocutat după ce s-a suit pe un vagon

Un băiat de 15 ani din Bacău se află în stare extrem de gravă la spital după ce a făcut aceeași greșeală, prezentând arsuri pe 80 la sută din suprafața corpului. 

Un băiat de 15 ani se zbate între viață și moarte după ce a repetat greșeala făcută periodic de zeci de adolescenți, potrivit stiriest.ro. Băiatul a fost transferat de urgență cu elicopterul în cursul serii de duminică, 17 octombrie 2021, la Spitalul Clinic de Urgență „Sfânta Maria”, unde se află internat în secția ATI, intubat și ventilat mecanic. Medicii fac eforturi enorme să îl salveze, s-a intervenit chirurgical, operația durând 12 ore. Au trecut doar două luni de la ultimul caz asemănător, în care o adolescentă din Roman a ajuns la spital după ce s-a electrocutat pe un vagon de tren în timp ce își făcea selfie.

„Duminică seara, 17 octombrie 2021, am primit prin transfer de la Bacău un pacient în vârstă de 15 ani, de sex masculin, cu electrocuție. Băiatul a fost transportat cu elicopterul și prezintă arsură pe 80 la sută din suprafața corpului. Este un pacient extrem de grav, intubat și ventilat mecanic. S-a intervenit cu echipa de chirurgie plastică, condusă de doamna doctor Sidonia Susanu, șeful secției de chirurgie plastică și coordonatorul unității funcționale de arși. După 12 ore de intervenție s-a excizat o suprafață de 15 la sută din arsură, este suprafața permisă pentru a nu crea un dezechilibru hemodinamic asupra pacientului. Este o arsură extrem de gravă, este un ars extrem de grav. Să precizăm că electrocuția face o dublă distrugere, este atât distrugerea de suprafață, cât și distrugerea țesutului în profunzime”, a declarat Alina Belu, managerul Spitalului pentru Copii „Sfânta Maria”, Iași

Tensiuni în linia de contact de 100 de ori mai mari decât la priză

Tensiunea în linia de contact este de 27.000 V (de pest 100 de ori mai mare decât tensiunea de la prizele casnice).  Cablul sub tensiune creează un câmp electric care poate fi periculos la distanţe mici. Un om care se apropie de cablu, urcându-se pe vagon sau pe locomotivă, devine un fel de paratrăsnet. Adică, fiind neutru din punct de vedere electric, are loc o străpungere a aerului şi o descărcare electrică, formându-se astfel un arc electric. Arcul electric se formează la o distanță mai mică de 1.5 metri de linia de contact şi este fatal.

„Prin urmare, tragem un semnal de alarmă şi le reamintim oamenilor, dar în special tinerilor, că este interzis şi periculos să se urce pe vagoane, să atingă cablurile electrice, şinele sau orice fel de instalaţie electrică sau să traverseze prin locuri nemarcate sau nesemnalizate”, spun reprezentanții CFR.

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole