duminică, decembrie 3, 2023
spot_img

Constantin Axinia la ieșirea de la DNA: „Domnul ministru mi-a zis să semnăm contractul”. Replica lui Cuc

Ministrul demis al Transporturilor, Răzvan Cuc, mi-a spus că trebuie semnat contractul privind modernizarea căii ferate dintre Braşov şi Sighişoara pentru ca viitorul Guvern „să nu-şi asume rezultatele muncii noastre”, a declarat Constantin Axinia la ieșirea de la DNA.

Axinia la ieșirea de la DNA Constantin Axinia la DNA Intercity București-Suceava Trenul de Otopeni rezilierea contractului Constantin Axinia la CFR

„Domnul ministru (Răzvan Cuc – n.r.) mi-a zis să semnăm contractul şi i-am zis că nu sunt îndeplinite condiţiile de semnare a contractului Railworks. Dumnealui a zis că, fiind după moţiunea de cenzură şi venind celălalt Guvern, să nu-şi asume rezultatele muncii noastre celălalt Guvern şi trebuie semnat”, a spus Axinia.

El a spus că i-a explicat ministrului de ce nu se poate semna contractul pentru loturile 1 și 3 de pe Brașov – Sighișoara. „Mi-a spus, cu câteva luni în urmă, să semnăm şi i-am spus că nu putem semna din cauză că trebuie îndeplinite nişte condiţii legale. Adică trebuie să aşteptăm decizia Tribunalului. A venit decizia Tribunalului, m-a întrebat dacă putem semna. I-am spus că nu putem semna că nu a venit motivarea. În această perioadă de timp, Strabag-ul a depus contestaţie împotriva semnării contractului şi i-am spus: nu putem semna, pentru că s-a depus contestaţie. În acelaşi timp, şi Direcţia juridică din Calea Ferată Română, cărora le mulţumesc pentru profesionalismul lor, mi-au spus şi au scris că nu se recomandă semnarea acestui contract pentru că riscăm să avem aceleaşi efecte care s-au întâmplat cu FCC, în care, în momentul de faţă, Compania Naţională este obligată să dea FCC-ului pagube de un milion şi ceva de euro. M-am gândit: de ce trebuie să fac asta? Pentru că şi eu şi compania vom avea de suferit, suntem singurii care semnăm”, a menţionat fostul director al CFR SA.

Lucrurile nu au stat însă chiar așa, după cum a arătat recent Club Feroviar.

Axinia la ieșirea de la DNA:  nu poţi să distrugi ceva care funcţionează bine

Axinia a menţionat, totodată, legat de nemulţumirea lui Cuc că nu ar fi făcut restructurări în cadrul companiei, că nu poţi să distrugi ceva care funcţionează bine.

„Domnul ministru a făcut o declaraţie, duminică, de genul că e nemulţumit că nu am făcut restructurări la Calea Ferată. Eu nu am primit niciodată acest mandat de restructurări la Calea Ferată, mai ales că actuala organizare este de pe timpul dumnealui, făcută de domnul Chiper (Marius Chiper, actualul director general al CFR – n.red.), şi ceva care funcţionează bine nu poţi să distrugi. Mai mult decât atât, am făcut angajări şi nu am dat afară oameni, pentru că cei de la Calea Ferată au nevoie de oameni care să muncească şi, în special, muncitori şi mai puţin ingineri şi inginerii pe care i-am angajat au fost de specialitate, adică de cale ferată şi de transporturi feroviare. Deci, niciun moment nu am primit o aşa dispoziţie”, a declarat Constantin Axinia.

Cu privire prezenţa sa la DNA, el a spus că a fost întrebat de procurori despre modul cum a fost revocat din funcţie, rapiditatea revocării şi care au fost motivele care au stat la baza destituirii sale din funcţie.

Replica lui Răzvan Cuc pentru Constantin Axinia

Replica lui Răzvan Cuc la declarațiile făcute de Constantin Axinia nu a pregetat să apară.

”Constat, însă, o serie de vicii logice în afirmațiile domnului Axinia exprimate public: pe de o parte, afirmă că <pe legislație se putea semna contractul> (este vorba despre contractul pentru modernizarea tronsonului Brașov- Sighișoara, loturile 1 Braşov – Apaţa şi 3 Caţa – Sighişoara) și, pe de altă parte, afirmă că, dacă l-ar fi semnat <ar fi intrat sub incidenta altor legi>. Pe de alta parte, gândesc că ar fi fost util ca procurorii să afle de la domnul Axinia faptul că acest contract nu este semnat nici până în prezent, dar și faptul că acest contract la care dânsul face referire trebuia semnat pentru a nu pierde o finanțare europeană de 800 milioane euro, oferită prin programul CEF – Connecting European Facilities”, a scris pe Facebook ministrul demis.

El a precizat că decizia sa s-a înscris în realizarea unui program de guvernare care avea ca prioritate fundamentală atragerea și folosirea de fonduri europene în interesul statului român. ”Reamintesc faptul că, în mandatele mele ca ministru, am lansat proiecte de peste 10 miliarde de euro, aflate în diverse stadii de implementare. Regret, însă, că, prin declarațiile sale, domnul Constantin Axinia îmi demonstrează, încă odată, că a fost mai degrabă un spirit conservator și retrograd, și că este preocupat de polemici mediatice în plină campanie electorală, pesemne de dragul unor promisiuni făcute de alții în a-și recupera postul”, se încheie postarea ministrului.

Ultimele Articole