vineri, februarie 21, 2025
spot_img

Avocatul lui Gruia Stoica, totodată reclamantul CFR Marfă la Bruxelles, a fost arestat pentru înșelăciune

Avocatul lui Gruia Stoica, respectiv Vlad Nichita, nume ce apare și în dosarul procurorului Mircea „Portocală” Negulescu a fost reținut la Ploiești pentru înșelăciune. Avocatul este totodată cel care, situându-se în fruntea Patronatului Operatorilor Privați, a reclamat la Bruxelles ajutoarele primite de CFR Marfă, aflate la originea anchetei derulate de Bruxelles asupra companiei naționale.

Patru persoane au fost reținute marți pentru 24 de ore în dosarul vânzărilor ilegale de apartamente în blocul White Tower din cartierul Bariera București din Ploiești.

Surse judiciare susțin că persoanele reținute sunt reprezentanții dezvoltatorului imobiliar Mihai Lupu și mama sa, Mărioara Lupu, avocatul Vlad Nichita și notarul George Tudose din Ploiești, unde au fost perfectate actele pe care procurorii le consideră ilegale, potrivit publicației observatorulph.ro.

Avocatul lui Gruia Stoica, implicat

Acestea vor fi propuse instanței cu propunerea de arestare preventivă. Potrivit anchetatorilor, dezvoltatorul imobiliar ar fi vândut, cu complicitatea unor notari, aceleași apartamente din blocul White Tower din cartierul ploieștean Bariera București, unor persoane diferite.

”În concret, dezvoltatorul imobiliar încheia promisiuni de vânzare-cumpărare ale unor apartamente de locuit, urmate de achitarea integrală de către persoanele vătămate a contravalorii acestora şi apoi le înstrăina prin contracte de vânzare-cumpărare în formă autentică către alte persoane”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești.

Astfel, 16 persoane au fost înșelate, cauzându-le un prejudiciu total în valoare de 985.500 euro şi 424.091 lei (în total 1.071.174 euro).

Pentru a scăpa de responsabilitate, dezvoltatorul imobiliar ar fi apelat la un avocat din Baroul Prahova, care a folosit două societăţi comerciale pe care le controla în fapt pentru a declanşa procedura falimentului, astfel încât persoanele vătămate să fie în imposibilitatea de a-şi recupera prejudiciul.

Judecătorii de la Curtea de Apel Ploiești au admis cererea procurorilor de arestare preventivă pentru trei persoane implicate în dosarul vânzărilor ilegale de apartamente din blocul White Tower din Ploiești.

Astfel, magistrații au dispus arestarea preventivă a inculpaţilor: Mihai Lupu, Mărioara Domnica Lupu, reprezentanții dezvoltatorului  imobiliar, precum și a avocatului Vlad Nichita.

Cei trei ceruseră instanței luarea măsurii preventive a arestului la domiciliu sau a măsurii preventive a controlului judiciar.

Totodată, în cazul notarului George Radu Tudose a fost dispusă măsura arestului la domiciliu pentru 30 de zile.

Gruia Stoica, denunț împotriva unui ministru

 

Antreprenorul Anului 2021 Bilanțul Grupului Grampet în 2021

Numele avocatului Vlad Nichita apare în dosarul procurorului Mircea Negulescu, poreclit și „Portocală”, cel care acum câțiva ani afirma că a „paradit” persoane implicate în diferite dosare. Într-o convorbire din anii 2017 purtată între Vlad Cosma, fiul politicianului prahovean Mircea Cosma, și procurorul Negulescu, era menționat numele avocatului Nichita care ar fi afirmat că clientul său Gruia Stoica vrea să depună un denunț împotriva unui ministru.

Apoi, în calitate de președinte al Patronatului Operatorilor Privați de Marfă în 2015, la doi ani după eșecul privatizării CFR Marfă (procedură la care GFR a fost principala favorită), el a reclamat la Bruxelles compania de stat acuzată că a primit ajutoare de stat nemeritate. „CFR Marfă are acum datorii de 75 de milioane de euro restante la CFR SA (Infrastructură), după ce în urmă cu doar doi ani îi fuseseră şterse datorii de 450 de milioane de euro, dintre care aproape 100 de milioane de euro erau datorii comerciale – TUI (n.n. – taxa de utilizare a infrastructurii). Considerăm că este un caz clar de ajutor de stat acordat CFR Marfă pe care Organizaţia este hotărâtă să-l aducă în atenţia Comisiei Europene“, arată conducerea noii federaţii patronale într-un comunicat.

„Autoritatea Feroviară Română (AFER) este în subordinea Ministerului Transporturilor şi atunci riscă să aibă un comportament subiectiv faţă de operatorii feroviari. Credem că un for de supraveghere precum AFER trebuie să fie independent, lipsit de orice formă de subordonare, ca să poată să-şi facă treaba în mod nediscreţionar.
Este frustrant atunci când operatorii feroviari constată că ei trebuie nu doar să facă concurenţă companiilor de stat, ci şi întregului aparat de stat reprezentat de Ministerul Transporturilor“, spunea atunci Vlad Nichita.

Tot el a cumpărat de la o firmă prahoveană de reparare a materialului rulant (Carmensimi) creanțe ale acesteia la CFR Marfă, după care a încercat băgarea companiei de stat în insolvență, acțiune care însă a fost respinsă de Justiție.

IN THE SPOTLIGHT

CEMBRE și AGRISORG: Revoluția Echipamentelor Feroviare Moderne

Performanță, durabilitate și inovație în întreținerea căilor ferate Când vine vorba de eficiență și fiabilitate în construcția și întreținerea căilor ferate, CEMBRE setează noi standarde...

Ultimele Articole