luni, septembrie 25, 2023
spot_imgspot_img

Sindicalist: avizele medicale pentru mecanicii de locomotivă, atentat la siguranța națională

Rețeaua de cabinete prin care sunt acordate avizele medicale pentru mecanicii de locomotivă constituie ”un atentat la siguranţa națională”, spune Denisa Popovici, președintele Uniunii Sindicatelor din Spitalele CFR.

avizele medicale pentru mecanicii de locomotivăSituația este generată de faptul că vizitele medicale nu se mai efectuează cu acuratețea și cu seriozitatea care ar fi trebuit, relatează PressHouse.ro. Afirmația liderului sindical a venit ca răspuns la întrebarea adresată de realizatorul emisiunii Drumurile Noastre de la B1 TV. Este vorba de cabinetele care acordă avizele medicale și psihologice necesare a fi obținute de către personalul feroviar cu atribuții în siguranța circulației. Nu doar mecanicii de locomotivă intră în această categorie, existând și alte funcții pentru exercitarea cărora sunt necesare avize medicale și psihologice. Conform Denisei Popovici “ceea ce se întâmplă cu personalul feroviar poate fi asimilat cu ceea ce se întâmplă cu acordarea vizelor medicale pentru obținerea permisului (de mecanic de locomotivă – n.red.)”.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Avizele medicale pentru mecanicii de locomotivă, acordate de cabinete private

Această liberalizare a pieței de acordare a avizelor medicale și psihologice pentru personalul feroviar de siguranţa circulației a fost impusă de fost ministru al Transporturilor Relu Fenechiu (care a ocupat această funcție între 21 decembrie 2012 și 12 iulie 2013), a susținut Denisa Popovici.

Fenechiu a externalizat practic aceste prestații de la spitalele CFR, unde erau efectuate anterior aceste vizite medicale, către entități private. Conform liderului sindical din spitalele CFR, situația constituie un atentat la siguranţa naţională, deoarece “aceste vizite medicale se efectuează pentru toate modurile de transport. Și terestru, și naval, și pe calea ferată. Siguranţa națională este pusă în pericol”.

Școlile online produc absolvenți slab pregătiți

Fiind invitat de asemenea în studioul emisiunii Drumurile Noastre, Florin Dobrescu, liderul Federației Sindicale Drum de Fier, a evidențiat faptul că adoptarea acelor sisteme de școlarizare de tip online pentru personalul feroviar are efecte negative, deoarece conduc la apariția unor absolvenți slab pregătiți. Ideea a fost susținută și de Rodrigo Maxim, președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, prin intervenția sa telefonică în cadrul emisiunii.

Discuțiile din emisiune calate pe problema disciplinei la calea ferată au survenit pe fondul numărului ridicat de accidente și incidente feroviare a căror producere au la bază erori umane sau lipsa de disciplină. Conform invitaților din emisiunea de vineri 8 septembrie, una din principalele cauze care au condus la situația unui număr ridicat al unor astfel de accidente și incidente nedorite poate fi și absolvirea online a școlilor de mecanici de locomotivă, coroborată cu reducerea stagiilor practică.

”Unii dintre absolvenți poate nici nu ar fi trebuit să promoveze, dar fiind această criză de personal, aceștia au fost promovați pentru a puși pe locomotive să conducă trenurile”, a menționat Florin Dobrescu.

Ultimele Articole