joi, decembrie 5, 2024
spot_img

Aventurile Metrorex pe piața energiei electrice. Aproape 40 de milioane lei pierduți în câteva luni

Deși are la îndemână instrumentele de achiziționare pentru comodități oferite de Bursa Română de Mărfuri, Metrorex se încăpățânează să își cumpere singură energia necesară la licitație. Vorba vine că „singură” că de fapt nu prea reușește. „Tenacitatea” Metrorex a costat până acum zeci de milioane lei, pierderi potențiale. Suma pierdută de Metrorex în doar câteva luni este de aproape 14 ori mai mare decât pagubele invocate de conducerea Metrorex pentru greva din 26 martie (2,8 milioane lei).

doru.cireasa@clubferoviar.ro

negocieri cu sindicatele la Metrorex greva de la metrou

Bursa Română de Mărfuri (BRM) a intermediat în luna iunie contracte de sute de mii de MWh pentru spitale, primării, unități medicale, regii autonome și companii interesate să obțină prețuri cât mai bune. BRM mai este folosită de către majoritatea Tribunalelor din România pentru achizițiile de energie și de cel puțin două Parchete (cele din Prahova și Giurgiu cu licitații la finele anului trecut). Lista nu include și compania de transport cu metroul Metrorex care de câteva luni organizează licitații peste licitații ca să cumpere energia necesară. Bâlbele companiei costă milioane de euro, anume diferența dintre prețul la care energia ar fi fost cumpărată în primăvară prin BRM și cea la care va fi cumpărată în toamnă când se va încheia (dacă se va încheia) actuala licitație.

Metrorex: Trei proceduri de achiziție în patru luni

Până în prezent, în acest an, Metrorex a organizat trei proceduri de achiziție prin licitație sau negociere directă, strategia aleasă fiind una hilară. În câteva cuvinte ea s-ar putea rezuma astfel: „cere preț mic de la ofertanți, ține cu dinții de acesta și respinge cererea ofertanților ca acesta să fie majorat la valorile pieței, apoi cumpără și mai scump de la alții prin așa zisă negociere directă”.

În data de 1 iulie 2020 Metrorex încheia cu Getica 95, firmă care acum se găsește în insolvență, un contract de livrare a energiei pe un an. Getica 95 era cel mai mare furnizor autohton de energie din piaţa concurenţială, fiind deţinut de omul de afaceri Viorel Tudose. Contractul semnat cu firma buzoiană prevedea furnizarea a 198 mii MWh un an de zile la un preț total de 76,3 milioane lei corespunzător unui preț unitar de 383,8 lei pe MWh, din care 159 lei sunt tarifele ANRE, fără TVA. La procedura de achiziție lansată de Metrorex au participat și CEZ Vânzare, Hidroelectrica și Tinmar Energy.

Contractul a expirat la începutul acestei luni. În primăvara acestui an, Metrorex a organizat o nouă licitație pentru asigurarea necesarului de energie pe următorul an, anume 215 mii MWh. Cantitatea este una uriașă și poate fi comparabilă cu cea intermediate de către BRM într-un an întreg,

Ofertanții cer mărirea prețului, Metrorex se îmbățoșează

Prețul maximal impus de Metrorex, anume 411 lei /MWh cu componenta ANRE inclusă, s-a dovedit prea mic. Unii DINTRE participanți înscriși la licitație au explicat acest fapt companiei, prezentând date privind cotațiile internaționale, evoluții ale prețului energiei. Totul însă degeaba.

„Date fiind cele de mai sus, vă recomandăm să reconsiderați valoarea total estimată fără TVA a contractului de 88.414.450 RON. Dacă nu sunteți dispuși să reconsiderați valoarea total estimată fără TVA a contractului. vă rugăm să ne precizați dacă veți accepta și oferte care exced valoarea total estimată fără TVA a contractului de 88.414.450 RON”, a cerut unul dintre participanți. Solicitarea acetuia și argumentele s-au lovit de un zid.

„Față de explicațiile mai sus evidențiate cu privire la aspectele care au stat la baza determinării valorii estimate pentru prezenta procedură, nu se consideră justificată reconsiderarea valorii estimate conform recomandării formulate, aceasta rămânând la nivelul prevăzut prin documentația de atribuire, respectiv 88.414.450 RON (fără TVA)”, a dat răspuns negative Metrorex solicitării.

Evident la licitație nu s-a prezentat nicio ofertă la prețul dorit de Metrorex și ca urmare compania a fost nevoită să anuleze licitația. La 24 mai Metrorex a comunicat că nu a primit „nicio ofertă admisibilă”.

Metrorex plătește cu 100 de lei la MWh mai mult decât refuzase anterior

Constrânsă să cumpere totuși energia necesară consumului propriu, Metrorex a semnat în 6 iulie un contract prin negociere directă cu Hidroelectrica pe durata câtorva luni pentru achiziția a 51,7 mii MWh la un preț de 26,36 milioane lei, respectiv un preț de 509 lei pe MWh, inclusiv tarife ANRE, fără TVA. Preț cu aproape 100 de lei pe MWh mai mare decât cel care cu doar câteva luni înainte Metrorex refuza să îl crească. Concomitent Metrorex demarează o nouă licitație, de data aceasta pentru energia necesară unui an întreg.

Metrorex crește și mai mult prețul oferit

La începutul lunii iulie Metrorex a demarat o nouă licitație pentru 173 mii MWh la o valoare estimativă de 89,97 milioane lei, respectiv 520 lei/MWh, tarife ANRE incluse, fără TVA. Potrivit sitului de achiziții publice evaluarea ofertelor va avea loc la începutul lunii noiembrie, deci semnarea contractelor nu va avea loc mai devreme de toamna acestui an. Metrorex pierde din diferența de la 350 de lei la care putea achiziționa prin BRM în primăvară energia (contract la BRM al Primăriei Municipiului București de 12,09 milioane lei pentru 63,2 mii MWh, respectiv 191 lei/MWh fără tarif ANRE sau 350 cu tarif ANRE inclus) și valoarea de 520 de lei la care va cumpăra în cel mai bun caz energia în toamnă.

De aici o pierdere de 190 lei la MWh sau 38 milioane lei (șapte milioane euro) la o achiziție de aproximativ 200 mii MWh.

În aceste condiții apare întrebarea. De ce Metrorex refuză achizițiile prin BRM in condițiile in care numeroase entități inclusive unități militare, spitale, primării își cumpără energia la bursă?

Explicație teribilă: La BRM nu e piață concurențială

Chestionați asupra cauzelor pentru care nu cumpără energie electrică prin Bursa Română de Mărfuri sau, cel puțin, și prin aceasta, oficialii Metrorex invocă prevederi din legislația achizițiilor publice. Acestea ar obliga compania să cumpere energia strict de pe piețe ce îndeplinesc condiții cumulative stabilite de către Comisia Europeană, privind transparența, lipsa intervenției statului, comercializarea tradițională a acelui bun pe piața respectivă.

„Referitor la prevederile legislației în domeniul achizițiilor sectoriale privind posibilitatea de realizare a achiziției de energie electrică prin Bursa Română de Mărfuri, în conformitate cu prevederile art. 117, alin. (1), litera g) din Legea nr. 99/2016 privind achizițiile publice sectoriale, precizăm că ,, entitatea contractantă are deptul de a aplica procedura de negociere fără publicarea unui anunț de participare pentru atribuirea contractelor de achiziție publică de produse pentru produsele cotate și achiziționate pe o piață de mărfuri. Menționăm că dreptul de aplicare a procedurii de atribuire prevăzută ca excepție la art. 117, alin. (1), litera g) din Legea nr. 99/2016 (în conformitate cu prevederile art. 50 din Directiva 2014/25/UE), este condiționat de îndeplinirea condițiilor cumulative stabilite de Comisia Europeană, care menționează: “i) Bunurile trebuie să fie cotate și tranzacționate în mod tradițional pe o piață de materii prime […]; ii) Prețurile bunurilor achiziționate sunt rezultatul concurenței și al dinamicii deschise a piețelor. Pe plan național, această condiție poate fi considerată îndeplinită numai în măsura în care se poate demonstra că există platforme de tranzacționare consacrate pentru motorină, benzină, păcură etc, care să garanteze formarea prețurilor în condiții de concurență deplină; iii) Prețurile se formează independent de necesitățile în materie de achiziții ale guvernelor naționale sau ale autorităților contractante, întrucât, în general piețele au un caracter internațional și nu există riscul dicriminării (…) Având în vedere informațiile prezentate cu privire la prețul de achiziție a energiei electrice angajat de Metrorex SA prin procedura de licitație deschisă organizată, comparativ cu prețul energiei cotate prin BRM, coroborat cu faptul că platforma SEAP garantează respectarea regulilor reglementate prin legislația în domeniul achizițiilor sectoriale, comparativ cu situația Bursei Române de Mărfuri pentru care se impune verificarea îndeplinirii condițiilor stabilite de Comisia Europeană, Metrorex SA a considerat că nu se justifică realizarea achiziției de energie electrică prin Bursa Română de Mărfuri”, spune Metrorex.

BRM: Comercializăm energia încă dinainte de apariția legislației achizițiilor publice

Oficialii BRM resping argumentația. „Energia este bun cotat și tranzacționar în mod tradițional la BRM dinainte de a intra în vigoare OUG 34/2005, Prețurile sunt clar rezultate în urma concurenței; bursa nu elimină concurenții pe motivele trase de păr care apar în legea 99/2016 și pe care, din nefericire, unele companii de stat trebuie să le respecte. Pe platforma de tranzacționare a BRM se tranzacționează în mod curent (tradițional) și produse petroliere (…) Atâta timp cât în documentațiile de atribuire entitatea contractantă impune o anumită formulă de preț (dată de nota de estimare a valorii contractului), Metrorex nu a cerut niciodată de la BRM, nici oficial, nici neoficial, cotațiile pentru energie electrică sau oricare alt produs tranzacționat și cotat la Bursă”, explicau recent reprezentanți ai Bursei de Mărfuri.

IN THE SPOTLIGHT

Mersul Trenurilor 2024-2025 e oficial. Se confirmă ce a scris Club Feroviar în octombrie

CFR Călători a anunțat luni dimineață oficial că Mersul Trenurilor 2024-2025 va intra în vigoare duminică, 15 decembrie, și a dat și câteva detalii...

Ultimele Articole