duminică, decembrie 3, 2023
spot_img

EXCLUSIV Avaria de electricitate din nordul țării a afectat și CFR. Întârzieri ale trenurilor

Avaria de electricitate din nordul țării, care a avut loc în după-amiaza zilei de vineri, a afectat și circulația feroviară în zonă. Patru trenuri operate de CFR Călători au avut întârzieri cumulate de 160 de minute. Între timp, circulația a revenit la normal.

Adrian Bărbulescu

Avaria de electricitate electrificarea Cluj Napoca-Episcopia Bihor bugetul Primăriei Cluj Napoca pe 2020 metroul din Cluj

Mai multe zone din nord-vestul țării au rămas vineri după-amiază fără electricitate, în urma unei avarii de sistem pe interconexiuni în reţeaua de transport a energiei electrice. Cele mai afectate judeţe au fost Sibiu, Cluj şi Maramureş,

Defecțiunea a fost prezentă și în alte țări europene

”Vineri, 8 ianuarie 2021, la ora 15,05, s-a produs un incident la nivelul reţelei electrice de transport europene interconectate, care a condus la declanşarea mai multor echipamente din reţelele electrice de transport atât din România, cât şi din alte ţãri. La nivelul României a fost afectatã zona de nord-vest a ţãrii”, arată Transelectrica într-un comunicat.

Reţeaua electricã de transport din România a fost readusã la condiţiile normale de funcţionare în jurul orei 16,00, toţi consumatorii afectaţi fiind realimentaţi în jurul orei 16,45, spun reprezentanţii Transelectrica. ”Cauzele şi condiţiile în care s-a produs acest incident urmeazã sã fie analizate şi identificate la nivelul Asociaţiei Operatorilor de Transport şi Sistem din Europa – ENTSO-E”, a precizat compania de stat de transport al energiei electrice.

Avaria de electricitate a cauzat probleme în circulația feroviară

Avaria care s-a produs sistemul naţional de transport al energiei electrice a afectat și circulația feroviară, după cum a declarat pentru Club Feroviar directorul Regionalei Cluj a Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, Vasile Daniel Rad. ”Da, am fost afectați și noi de avaria din această după-amiază”, a spus el.

Concret, începând cu ora 15,10, din cauza unei defecțiuni în Sistemul Eenergetic Național, DEF Cluj (Direcția de Electrificare Cluj) a solicitat operatorului feroviar de stat CFR Călători asigurarea remorcării trenurilor cu locomotive diesel (DA), în loc de electrice (EA). Problema nu a putut fi evitată, din cauza faptului că CFR Călători a constatat că nu are disponibile locomotive diesel în zonă.

Revenirea la normal a circulației trenurilor s-a produs după aproape o oră. Întârzieri de 160 de minute

Toată povestea a durat aproape o oră. Începând cu ora 16,00 s-a reluat circulația trenurilor cu tracțiune electrică pe raza DEF Cluj.

În urma lipsei de tensiune pe raza de activitate a DEF Cluj, au fost afectate patru trenuri de călători, care au acumulat întârzieri cumulate de 160 de minute. Cele mai mari probleme în circulația feroviară, cauzate de această avarie de electricitate, au fost semnalate în zonele Ilva Mică (acolo unde însă a revenit cel mai repede situația la normal) și Câmpia Turzii.

Probleme și în circulația trenurilor de marfă

Probleme au apărut și în circulația trenurilor de marfă, dar nu sunt date disponibile privind întârzierile. Oricum, operatorii feroviari de transport marfă sunt obișnuiți cu întârzierile, chiar și în lipsa vreunei avarii de electricitate.

Efectele avariei s-au făcut simțite și la combinatul chimic Azomureș de lângă Târgu Mureș, care-și transportă mare parte din produse și materii prime pe calea ferată. ”Avaria din sistemul naţional de transport al energiei electrice a determinat oprirea mai multor instalaţii de pe platformă. Oprirea s-a desfăşurat în condiţii de siguranţă. O întrerupere neaşteptată a energiei electrice din sursă externă a determinat oprirea/punerea în siguranţă a instalaţilor de pe platforma Azomureş”, a informat compania.

Ca un prim efect, în zona platformei combinatului chimic a putut fi observat un nor de culoare brun/roșcată, cauzat de oprirea uneia dintre instalaţile de producere a acidului azotic.

Ultimele Articole