spot_img
miercuri, decembrie 7, 2022
spot_img

Digitalizare. CFR Călători vrea să transfere autorizațiile și permisele CFR pe carduri contactless

Operatorul feroviar de stat mai face un pas spre digitalizare. Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători CFR Călători SA vrea să transfere autorizațiile și permisele CFR pe carduri contactless și caută o firmă care să-i furnizeze echipamentele necesare și apoi asistența tehnică. În prezent, acestea se emit ca acum 30 de ani.

În sistemul electronic de achiziții publice a fost postat joi anunțul de licitație ce are ca obiect ”Echipamente de tipărire a legitimațiilor cu regim special (autorizații de călătorie și permise CFR pe carduri contactless)”. Valoarea totală estimată a contractului de tip acord-cadru pe o perioadă de un an ce se intenționează a fi încheiat în urma acestei proceduri este cuprinsă în intervalul dintre 303.808 și 1.303.140 de lei, echivalentul a 61.000 de euro, respectiv 263.000 de euro.

Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este data de 1 noiembrie 2022, ora 15:00. Oferta trebuie să fie valabilă până pe 1 februarie 2023.Emiterea permiselor se face în prezent ca acum 30 de ani

În prezent, tipărirea și emiterea autorizaţiilor necesare pentru călătoriile gratuite ln interes de serviciu şi în interes personal pe căile ferate române se face de către serviciul de specialitate din cadrul SNTFC CFR Călători. Procesul de emitere a legitimaţiilor de călătorie cu regim special (autorizaţii şi permise CFR) constă în tipărirea pe coli A4 autoadezive, care ulterior se dezlipesc, se pliază şi se lipesc cele două jumătăţi, rezultând autorizaţia imprimată față-verso. După pliere și lipire, se lipeşte manual pe faţa autorizaţiei holograma de securitate, iar pe verso eticheta de siguranţă.

Principalii beneficiari ai autorizaţiilor de călătorie sunt angajaţii societăţilor feroviare, desemnaţi prin prevederile Ordonanţei Guvernului 112/1999 privind călătoriile gratuite în interes de serviciu şi în interes personal pe căile ferate române. Și sucursalele regionale ale CFR Călători au un rol important în finalizarea rolului de distribuire a autorizaţiilor, a legitimațiilor de serviciu rezultate din procesul de imprimare cu imprimantele achiziţionate în urma acestei proceduri.

Se mută autorizațiile și permisele CFR pe carduri contactless, pentru a putea fi scanate de controlori

Pentru a ieși din secolul 20 și a intra în secolul 21, operatorul feroviar de stat și-a definit o strategie etapizată.

Astfel, în această etapă este urmărită implementarea unei solutii de tipărire a legitimațiilor de călătorie cu regim special pe carduri inteligente, carduri ce vor fi ulterior scanate/citite cu dispozitive mobile Zebra TC57. CFR Călători este în plin proces de implementare a dispozitivelor mobile în activitatea comercială a personalului de tren (controlori de bilete). În cadrul acestui proiect au fost contractate 2.300 de dispozitive mobile Zebra TC57 (Android 8.1) pe care este instalată o aplicaţie dezvoltată de catre SC Informatica Feroviară SA şi utilizată pentru emiterea şi validarea de legitimaţii de călătorie.

Prin implementarea acestei soluții se va reduce numărul de operaţiuni la emiterea legitimaţiilor de călătorie cu regim special, nemaifiind necesară reemiterea anuală. Acestea vor fi emise cu o perioadă de valabilitate de cel puţin trei ani, renunţându-se astfel la tipărirea anuală a acestora.

Imprimantele vor fi conectate în reţeaua de transmisii de date privată, cu acces controlat, securizată, care deserveşte sistemul feroviar, administrată de S.C. Informatică Feroviară S.A.. Aceasta va adapta modulul software utilizat în prezent pentru a permite tipărirea informaţiilor, Smartcard Writer (NFC), pe carduri inteligente.

Contractul cadru, împărțit în două contracte subsecvente

În prima fază (primul contract subsecvent), se vor cumpăra patru imprimante, 150 de bucăți ribon negru și tot atâtea color, 50 de kituri de curățare și folii pentru laminare cu holograma CFR Călători inclusă de ajuns pentru 50.000 de carduri. Al doilea contract subsecvent din cadrul acordului cadru va viza 16 imprimante, 450 de bucăți ribon negru și tot atâtea color, 150 de kituri de curățare și folii pentru laminare cu holograma CFR Călători inclusă de ajuns pentru 150.000 de carduri.

Firma care va câștiga contractul va trebui să asigure și instruirea personalului CFR Călători ce se va ocupa de tipărirea legitimațiilor – șase persoane. De asemenea, va trebui să asigure și mentenanța sistemului și suportul tehnic.

Ultimele Articole