spot_img
luni, septembrie 26, 2022
spot_img

Autoritățile recomandă reținere de la vorbit în mijloace de transport public

Autoritățile spaniole și franceze recomandă utilizatorilor de servicii de transport public să limiteze la minimum vorbitul, inclusiv la telefon, pentru a nu facilita răspândirea virusului ce provoacă COVID.

doru.cireasa@clubferoviar.ro

Autoritățile recomandă reținere de la vorbit în mijloace de transport public

În Spania navetiștii sunt îndemnați să păstreze tăcerea pe toate rețelele, potrivit Euronews. Orașul spaniol a fost un pionier în introducerea „transportului silențios”, iar acum și regiunea La Rioja și Insulele Baleare au adoptat această măsură.

Ideea urmează recomandările experților în sănătate. María Cruz Minguillón, cercetător la Consiliul Național de Cercetare Spaniol (CSIC), a explicat presei locale „oamenii care strigă sau vorbesc la telefon pot emite de până la cincizeci de ori mai multe particule”. Studiile științifice europene arată că transportul public nu este o zonă de risc special, însă măsura ar putea ameliora situația sănătății, a declarat pentru Euronews Isidre Gavin i Valls, secretarul pentru infrastructură și mobilizare a Guvernului catalan. „Mulți oameni s-au temut pentru că este dificil să păstreze distanța de securitate în transportul public, dar prin măsuri precum interzicerea mâncării sau a băutului și pentru a rămâne cât mai tăcuți, reducem riscurile”, spune ea. Este doar o recomandare și nerespectarea nu va duce la nicio sancțiune, au confirmat autoritățile.

Pe calea ferată catalană au apărut plăcuțe verzi care poartă un mesaj clar: „Tăcere” sau „trenuri tăcute”. Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), compania care se ocupă de metrou și autobuze din capitala catalană, a creat campania „Evită să vorbiți”. Aceștia îndeamnă călătorii să rămână tăcuți prin intermediul mesajelor afișate pe sistemul de comunicare din metrou și a mesajului de pe ecranele autobuzului, precum și a afișelor. Inițiativa „trenurile silențioase” are avantaje, cum ar fi permiterea pasagerilor să se bucure de o călătorie mai liniștită fără distrageri sau zgomot.

Unii privesc telefoanele mobile, alții citesc sau studiază. Cei care vorbesc o fac în șoaptă. Alții se uită dezaprobator la cei care vorbesc prea tare sau vorbesc la telefon. Calea ferată catalană a făcut apel la spirit civic și cooperare cetățenească pentru a detecta comportamentele inadecvate.

Există și voci care se opun. Pentru unii utilizatori, recomandarea subliniază necesitatea creșterii frecvenței între trenuri, în special la orele de vârf. „Nu ar fi mai eficient să avem mai multe frecvențe în trenuri decât să ni se ceară să stăm liniștiți?” întreabă Ruben, care lucrează într-un azil de bătrâni și este conștient de ravagiile provocate de pandemie. „Aceasta este o inițiativă stupidă. Nimeni nu respectă cu adevărat această recomandare. Chiar cred că suntem pe o cale greșită în ceea ce privește libertatea și drepturile oamenilor”, spune Javier García. Majoritatea acceptă tăcerea, spune Euronews. „Oamenii încearcă să se protejeze, au acceptat-o ​​ca pe un mod natural de prevenire”. Julia Gómez, în vârstă de 80 de ani, se simte mai protejată cu noua măsură: „Orice ne ajută să prevenim acest virus este bun. Oamenii respectă de obicei această normă. ” Robert, în vârstă de 64 de ani, consider că este o măsură rezonabilă: „Dacă nu vorbești, reduci posibilitățile de contagiune”. Leticia, de 30 de ani, crede, de asemenea, că este o inițiativă bună.

Măsura recomandată și în Franța

O situație similară se poate întâlni și în Franța. Potrivit EFE, Academia Franceză de Medicină îi sfătuiește pe utilizatorii transportului în comun să renunțe la apelurile telefonice sau la vorbit pe lângă purtarea unei măști pentur a micșora riscul uni infecții cu SARS. „Folosirea unei măști este obligatorie, dar, deoarece suntem aproape unii de alții, este recomandat să nu vorbim și să nu telefonăm, pentru că, în ciuda măștii, poate exista transmitere”, a spus șeful celulei pentru SARS – CoV- 2 din cadrul Academiei. Această măsură ar trebui aplicată din cauza dificultăților de a păstra distanțelor în metrou, autobuze și alte mijloace de transport în comun.

Ultimele Articole