spot_img
joi, octombrie 6, 2022
spot_img

Autoritatea pentru Reforma Feroviara va lansa prima licitatie pentru achizitia de rame electrice

20 de rame electrice noi vor fi achizitionate, in prima etapa, valoarea acestora fiind estimata la 120 milioane euro. Noile rame vor trebui sa atinga viteza de 160km/h si sa asigure, fiecare, o capacitate de transport de cel putin 190 locuri pe scaune. Finantarea va fi asigurata din fonduri europene.

Autoritatea pentru Reforma Feroviara estimeaza ca anuntul de participare va fi publicat la 28 ianuarie 2019, urmand ca procedurile de atribuire sa se desfasoare incepand cu 4 februarie 2019.

Criteriile de atribuire urmaresc cel mai bun raport calitate – pret, insa este pentru prima data cand componenta financiara, cu pondere de 49%, este aproape la egalitate cu oferta tehnica, aceasta avand o pondere de 51%. Contractul nu va fi impartit pe loturi.

Ulterior, vor fi organizate si licitatiile pentru celelalte tipuri de material rulant, care va fi utilizat in traficul feroviar pe distante medii si interregionale.

Valoarea totala actuala a fondurilor eligibile pentru achizitia de material rulant – prevazute in POIM 2014-2020 – este de circa 250 milioane euro, cu posibilitatea suplimentarii acestora.

Potrivit cerintelor, viitoarele rame electrice regionale (RE-R) vor fi utilizate pentru serviciul comercial, pe liniile electrificate de pe reteaua feroviara nationala, alimentate de la linia de contact de 25 kV, 50 Hz si vor circula pe calea ferata cu ecartament standard de 1435 mm. Noul material rulant va trebui sa indeplineasca cerintele cuprinse in specificatiile tehnice de interoperabilitate STI LOC & PAS, STI NOI, STI CCS, STI.

Ultimele Articole