Autoritatea pentru Reforma Feroviara solicita mai multa implicare pentru eficienta retelei CFR

“Daca ne dorim sa avem si in Romania un sistem de cale ferata eficient, ca in restul Europei, atunci trebui sa colaboram toti cei care suntem direct implicati, atat CFR SA cat si sindicatele. Daca nu intelegem ca pentru progres e nevoie sa colaboram, atunci vom realiza lucrurile exact ca pana acum”, a punctat Gigi Gavrila, Presedintele Autoritatii pentru Reforma Feroviara (ARF), cu ocazia participarii la Summit-ul Zilele Feroviare organizat de catre Club Feroviar si Asociatia Industriei Feroviare din Romania (AIF), la Bucuresti, in perioada 16-17 octombrie.

In prezent, Autoritatea pentru Reforma Feroviara deruleaza un proiect semnificativ, fiind vorba de Studiul pentru Sustenabilitate si Eficientizare a retelei feroviare din Romania.

Obiectivul acestuia consta, in principal, in realizarea unei analize cuprinzatoare de eficientizare a retelei feroviare din România dar si in identificarea masurilor necesare in vederea administrarii eficiente a retelei feroviare.

Contractul de consultanta a fost atribuit in august 2018 unui consortiu format din companiile Synergetics (România), Panteia (Olanda) si Railistics (Germania). Primele analize au demarat in septembrie 2018.

“Proiectul se va derula pe o perioada de 18 luni, acesta fiind foarte important pentru noi. Astfel, se va derula analiza fiecarei linii secundare din punct de vedere functional, tehnic, contractual si de exploatare. Se va analiza necesarul de mobilitate din zonele deservite de liniile de cale ferata si conexiuni de infrastructura feroviara. De asemenea, se va efectua o analiza cost-beneficiu pentru fiecare linie secundara (inclusiv analiza socio-economica si financiara a zonelor deservite de aceste linii)”, a precizat Presedintele ARF.

Un alt scop al proiectului consta in analiza scenariului privind conservarea unor sectoare de transport. Este vorba de liniile secundare.

“Aceasta ar fi cea mai putin benefica din punct de vedere al economic. In anumite cazuri, s-ar putea sa constatam ca nu mai e nevoie de acele linii, iar costurile de mentenanta nu se mai justifica. In acest caz, banii care sunt in prezent alocati acestor sectoare ar putea fi distribuiti catre alte proiecte de infrastructura, mai fezabile”, a adaugat Gigi Gavrila.

Potrivit acestei masuri, se urmareste analizarea fiecarei linii secundare si propunerea unui scenariu optim cu privire la:

  • imbunatatirea operatiunilor de transport feroviar de calatori – mai eficient si atractiv
  • reducerea costurilor de operare, gestionare trafic, intretinere
  • bugetele necesare pentru sporirea eficientei
  • efectul asupra volumului de pasageri când o linie este inchisa
  • atragerea operatorilor de marfa

Rezultatele proiectului urmaresc:

  • inventarierea rutelor si liniile feroviare analizate
  • analiza de trafic existent si potenţial
  • scenarii si costuri
  • analiza de sustenabilitate la nivelul retelei
  • identificarea diferitelor soluţii aplicabile liniilor non-interoperabile (transfer catre autoritatile locale pentru deservirea transportului local, identificarea unor conditii mai bune pentru inchiriere sau conservare)

Un alt proiect extrem de important ce va fi derulat de catre Autoritatea pentru Reforma Feroviara este achizitia de material rulant. Acesta nu va fi disponibil doar operatorului national de transport feroviar de calatori.

“In stabilirea contractelor de servicii publice vor fi introduse articole astfel incat toti operatorii de transport feroviar de pasageri sa poata prelua o parte din materialul rulant pus la dispozitie de catre ARF”, a clarificat Presedintele Autoritatii pentru Reforma Feroviara.