miercuri, noiembrie 29, 2023
spot_img

Autoritatea Feroviară Română aniversează 25 de ani de la înființare

Autoritatea Feroviară Română – AFER marchează la data de 1 octombrie 2023 un sfert de secol de activitate în domeniul feroviar.

Înființată prin Ordonanța nr. 95/1998, Autoritatea Feroviară Română a preluat personalul și patrimoniul Regiei Autonome – Registrul Feroviar Român – REFER, la care s-a adăugat personalul Inspectoratului Feroviar care funcționa în cadrul Ministerului Transporturilor.

Pentru a se adapta reglementărilor europene din sectorul feroviar, în perioada 1998 – 2023, AFER a trecut prin mai multe reorganizări, din cadrul acesteia desprinzându-se Agenția de Investigare Feroviară Română – AGIFER, în anul 2015, respectiv, Autoritatea de Siguranță Feroviară Română – ASFR, în acest an.

În zilele noastre, Autoritatea Feroviară Română îndeplinește un rol esențial în dezvoltarea și modernizarea sistemului feroviar național, fiind singurul organism tehnic de specialitate al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii desemnat să emită autorizații, atestate, omologări, agremente și să efectueze activități de inspecție tehnică în domeniul feroviar, transportului cu metroul, metroul ușor, monorail și al transportului urban, suburban și regional pe șine, precum și pe căile ferate cu caracter de patrimoniu, de muzeu sau turistic.

De asemenea, Autoritatea Feroviară Română are calitatea de entitate desemnată pentru înregistrare în Registrul european al vehiculelor feroviare şi Registrul de infrastructură feroviară.

15 ani de la redeschiderea Inelului feroviar Făurei

În data de 5 noiembrie 2008, Autoritatea Feroviară Română a redat în exploatare inelul de testări feroviare de la Făurei, județul Brăila – singurul centru de testări feroviare din Europa de Sud-Est. Construit în anul 1978, Centrul de Testări Feroviare – CTF Făurei a necesitat un amplu program de modernizare desfășurat pe durata a cinci ani, 2003 – 2008, costul total al investiției fiind de 10 milioane de euro, iar sursa de finanțare a fost asigurată din fonduri europene. În cadrul Centrului există în prezent posibilitatea de a efectua încercări dinamice ale vehiculelor feroviare cu viteza maximă de 200km/h.

Probele, încercările și testele care pot fi realizate în cadrul Centrului de Testări Feroviare Făurei respectă condițiile stipulate în Specificațiile Tehnice de Interoperabilitate şi alte documente tehnice de referinţă specifice domeniului feroviar, fiind obligatorii în procesul certificării de produs și punerii în funcție a materialului rulant sau a altor subsisteme caracteristice sistemului feroviar.

„În anul aniversar în care Autoritatea Feroviară Română sărbătorește 25 de ani de activitate, îi asigurăm pe toți partenerii noștri din țară, dar și din străinătate, că rămânem nu doar susținătorii sectorului feroviar românesc, dar și unul dintre cei mai importanți promotori ai acestuia în plan internațional, într-un context în care transportul feroviar european integrat este mai important decât oricând”, afirmă reprezentanții AFER.

Ultimele Articole