Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători CFR Călători a acumulat până în prezent o pierdere de aproape 7,5 milioane de euro ca urmare a celor șase automotoare sechestrate la Remarul 16 Februarie. Este vorba de automotoarele Siemens Desiro (Săgeata Albastră) trimise la reparat în 2018 de operatorul feroviar de stat la societatea clujeană controlată de omul de afaceri Călin Mitică și care nu s-au întors nici acum.
Adrian Bărbulescu
Contractul pentru repararea automotoarelor a fost semnat în perioada în care la conducerea societății de stat se afla Iosif Szentes.
Contractul a fost semnat de Iosif Szentes și prelungit de Leon Bărbulescu. Prețul a crescut ca Făt Frumos
Astfel, ca urmare a finalizării procedurii de atribuire (licitație deschisă – online) organizată pe 17 august 2017, între CFR Călători şi Remarul 16 Februarie (ofertant declarat câștigător în urma licitației), a fost încheiat Acordul cadru nr. 7/20.02.2018 pentru servicii de „Revizie tip R8 la automotoarele Desiro SR 20D–Revizie Capitală și alte servicii constatate pe fluxul tehnologic în prezența Recepției CFR”. Până aici, toate bune și frumoase.
Între timp, Iosif Szentes a plecat de la conducerea operatorului feroviar de stat, iar în locul lui a venit Leon Bărbulescu. În mandatul acestuia, pe 20 februarie 2018, între CFR Călători și reparatorul clujean de material rulant a fost încheiat Contractul sectorial de servicii nr. 46/2018, subsecvent al Acordului cadru nr. 7/2018, având ca obiect prestarea serviciului „Revizie tip R8 la automotoarele Desiro SR 20D – Revizie Capitală”, pentru un număr de 12 automotoare, în valoare de 13.458.900 de lei, inclusiv TVA.
Însă prețul prestației a crescut ca Făt Frumos. Fapt constatat și într-un Raport de control la CFR Călători, dat publicității la finele lunii aprilie 2020 de Corpul de Control al Primului Ministru.
6 automotoare sechestrate la Remarul 16 Februarie din 2019

În document se mai semnalează și faptul că șase automotoare nu au revenit de la reparații, deși termenul expirase de mult timp: ”Potrivit celor prezentate, s-a constatat faptul că indisponibilizarea unui număr de 6 automotoare în uzina reparatoare, peste termenul contractual, a fost cauzată de nerespectarea prevederilor caietului de sarcini și ale contractului, precum și de demersurile întârziate ale CFR Călători cu referire la depășirea duratei de imobilizare, demersuri care au fost materializate în acțiuni în instanță la peste un an de la data la care automotoarele ar fi trebuit restituite în stare de funcționare către CFR Călători”.
Și automotoarele cu pricina nu s-au întors nici în momentul de față la CFR Călători, ele fiind în continuare sechestrate în curtea Remarul 16 Februarie Cluj-Napoca. Această indisponibilizare a cauzat pierderi enorme pentru operatorul feroviar de stat.
Calculul pierderilor rezultate din indisponibilizarea Săgeților Albastre
În reglementările interne ale CFR Călători sunt prevăzute toate tarifele posibile pentru închirierea de vagoane, locomotive și automotoare. La capitolul ”Tarife auxiliare pentru prestații din activitatea de exploatare locomotive” este prezent subcapitolul ”Tarife de închiriere material rulant motor către terți pentru activități de exploatare”. Cu alte cuvinte, dacă o firmă sau o persoană fizică va dori să închirieze un automotor Malaxa, Duewag, Siemens Desiro etc pentru a face un team building, de exemplu, va trebui să plătească tariful respectiv, la care se adaugă TVA, costul cu motorina și cel cu mecanicul de locomotivă.
Ei bine, la rubrica ”Automotor Desiro (lei/automotor și 24 de ore chiar începute)” figurează suma de 8.395 de lei fără TVA. Făcând un calcul simplu (6 automotoare X 730 de zile X 8.395 de lei) rezultă suma de 36.770.100 de lei, echivalentul a aproape 7,5 milioane de euro.
Aceștia sunt banii pe care CFR Călători (de fapt, statul român) i-a pierdut în doi ani de zile prin faptul că cele șase automotoare au fost sechestrate în curtea unității reparatoare deținute de Călin Mitică. Și pierderile vor continua să se acumuleze, până când Săgețile vor fi recuperate.