miercuri, iunie 7, 2023
spot_img

FOTO-VIDEO Automotoare defecte la Parc Mogoșoaia. CFR Călători, înjurată copios

Două automotoare Desiro ale CFR Călători, cuplate pentru a forma trenul RM 7923 pe relația București Nord-Aeroport Henri Coandă, au rămas defecte după doar zece minute de la plecare, în stația PO Parc Mogoșoaia. Operatorul feroviar de stat a fost înjurat copios de pasagerii garniturii, care se plângeau că vor pierde cursele aeriene la care aveau bilete cumpărate.

Garnitura formată din automotoarele Siemens Desiro 2059 și 2016 a sosit în Gara de Nord din București, de la aeroport, ca tren RM 7924, la ora stabilită, 11,52. Aceeași garnitură urma să plece în sensul opus, ca tren RM 7923, la ora 12,30.

Problemele au apărut încă de la plecare, când trenul nu a pornit din prima încercare. Problema a fost remediată rapid, iar garnitura a plecat cu o întârziere de patru minute, care nici nu a mai fost consemnată în graficul de circulație. Se pune întrebarea legitimă: dacă erau probleme la cuplarea celor două automotoare, de ce nu a fost decuplat cel din spate (AM 2059), iar trenul să plece doar cu AM 2016? Și o altă întrebare legitimă, la care nu am primit niciun răspuns din partea SNTFC CFR Călători: de ce pe această rută, care reprezintă poarta de intrare/ieșire în/din România inclusiv pentru cetățeni străini, se introduc în circulație automotoare defecte?

Mai ales că trei automotoare Siemens Desiro tocmai au ieșit din reparații de la Electroputere VFU Pașcani și ar fi putut fi dotate cu validatoare și introduse pe acest traseu. Chiar dacă ele nu ”aparțineau” SRTFC București, puteau fi ”detașate” aici. Ni s-a răspuns doar că ”nu s-a introdus material rulant defect, cele două automotoare care formează trenul R-E 7923 astăzi circulă zilnic pe această rută”. De parcă dacă circulă zilnic, nu ar putea fi defecte.

Automotoare defecte la Parc Mogoșoaia. A durat 45 de minute până la remedierea problemei

Revenind la traseul trenului RM 7923, garnitura a ajuns în stația PO Parc Mogoșoaia, unde avea oprire programată la ora 12,40, cu aproximativ cinci minute întârziere. Nu ar fi fost un capăt de țară, mai ales în ceea ce privește CFR Călători. Numai că atunci când trebuia să plece mai departe spre Otopeni trenul nu a mai pornit.

„S-a produs o avarie la calculator și se încearcă remedierea acesteia și reluarea circulației”, au precizat reprezentanții operatorului feroviar de stat la solicitarea Club Feroviar. Personalul de tren s-a mobilizat, panicat de gravitatea situației. Ceferiștii au încercat inclusiv să decupleze și să recupleze cele două automotoare, însă abia după 45 de minute de la ora programată trenul a putut să-și continue călătoria.

Nervozitatea călătorilor a ajuns la cote maxime

Între timp, nervozitatea în rândul călătorilor creștea exponențial, în condițiile în care mulți se temeau că vor rămâne blocați în câmp și vor rata cursele aeriene la care aveau bilete.

Cum directorul general Traian Preoteasa nu era la fața locului, pasagerii și-au îndreptat vociferările către personalul de tren. Alți pasageri, mai pragmatici, au chemat taxiuri sau mașini de la Uber să-i ducă la aeroport. Nu toți au avut însă noroc, iar cei care au prins o mașină au fost nevoiți să plătească un tarif piperat.

Incidentul a dat peste cap și circulația celorlalte trenuri

automotoare defecte la Parc MogoșoaiaAșa cum spuneam, în cele din urmă trenul s-a pus în mișcare și a ajuns la Otopeni cu o întârziere de trei sferturi de oră.

Acest lucru a creat haos și în circulația celorlalte trenuri. Bunăoară, trenul RM 10114 al Transferoviar Călători apucase să plece de la Aeroport Henri Coandă la ora 12,32 și a așteptat în stația Mogoșoaia eliberarea liniei, pentru ca să-și poată continua călătoria spre București. Trenul era plin până la refuz, fiind foarte mulți pasageri străini.

Tot din cauza haosului provocat de defectarea de la Parc Mogoșoaia, trenul RM 7926 care trebuia să plece de la aeroport spre București la ora 13,12 a fost anulat. La fel și RM 7925, care trebuia să plece din Gara de Nord către Otopeni la ora 13,50. Practic, CFR Călători a anulat o pereche de trenuri și i-a lăsat pe cei de la TFC ”să se descurce”. Așa că și trenurile care au urmat au avut întârzieri la sosirea lor la destinație.

Conducerea CFR Călători tratează cu indolență o rută tot mai apreciată

noul Consiliu de Administrație al CFR Călători trenuri MAV în RomâniaDin cauza indolenței conducerii CFR Călători, o rută pe care pasagerii o apreciază și o folosesc tot mai des, între Gara de Nord și Aeroportul Henri Coandă, riscă să ajungă la fel de impredictibilă precum toate celelalte trasee pe care circulă operatorul feroviar de stat.

Incidentele de acest fel nu se produc în fiecare zi, însă dacă ele vor deveni mai dese oamenii nu vor mai alege trenul pentru a se duce la aeroport. Deocamdată, varianta feroviară este cea mai predictibilă, mai ales la orele de vârf, când traficul rutier de pe DN1 este sufocat.

Club Feroviar va publica mâine, 27 aprilie 2023, un articol mai amplu în care vom prezenta de ce s-a ajuns în situația ca pe o mare porțiune din traseu linia de aeroport să fie simplă, și nu dublă. De asemenea, vom prezenta ce se face în momentul de față pentru a se remedia limitările infrastructurii. Pentru că dacă se circula pe linie dublă nu ar fi fost atât de multe trenuri afectate.

PS – Incidentul de azi cu cele două automotoare defecte la Parc Mogoșoaia s-a produs cu doar o zi înainte ca directorul general al CFR Călători, Traian Preoteasa, să suțină prima sa conferință de presă de când se află în această funcție.

Ultimele Articole