BREAKING Marian Marinescu: audierea comisarului european desemnat pentru Transport s-a amânat

6 noiembrie 2019

Audierea comisarului european desemnat pentru Transport va avea loc pe 14 noiembrie, la ora 15,00 (ora Bruxelles-ului), a anunțat miercuri europarlamentarul PPE Marian Jean Marinescu.

Audierea comisarului european

”Audierea viitorului comisar desemnat pentru Transport este programată pentru 14 noiembrie la 15,00”, a scris pe Twitter eurodeputatul PNL. Inițial, audierea fusese programată pentru 6 noiembrie.

Anterior, cotidianul italian Il Fatto Quotidiano a publicat o analiză a evoluțiilor din cadrul Comisiei Europene care arată că numirea noilor comisari ar putea fi amânată. „Scad speranţele de a vedea noua Comisie Europeană condusă de Ursula Von der Leyen instalată în funcţie la 1 decembrie. Ultimul inconvenient este amânarea reuniunii la care Comitetul pentru Afaceri Juridice (JURI) al Parlamentului European ar fi trebuit să examineze conflictele de interese ale comisarilor desemnați din Franța, Ungaria și România. Reuniunea programată pentru 6 noiembrie, potrivit surselor Eurocamerei, a fost amânată în așteptarea mai multor informații din partea Comisiei Europene”, scrie ziarul din Peninsulă.

Audierea comisarului european, amânată din cauza României

La apel lipseşte în continuare, după de Franţa a depus candidatura lui Thierry Breton și Ungaria pe cea a lui Oliver Varhelyi, numele comisarului desemnat de România.

Numele propus de noul Guvern de la București este Siegfried Mureșan, eurodeputat și purtător de cuvânt al Partidului Popular European. Asta după ce au fost deja respinse trei propuneri făcute de Guvernul demis condus de Viorica Dăncilă: Rovana Plumb, Dan Nica și Victor Negrescu. Dacă primii doi nu au fost acceptați din motive de integritate, cel de-al treilea a fost respins din cauza faptului că propunerea venea din partea unui Executiv demis prin moțiune de cenzură și se punea problema de legitimitate.

Comisia JURI s-ar putea întruni pentru a evalua conflictul de interese al comisarilor desemnați, săptămâna viitoare, dar timpul pentru instalarea Comisiei von der Leyen pe 1 decembrie devine și mai insuficient. Înainte de unda verde finală pentru noul Executiv comunitar în ședința plenară din 25-28 noiembrie de la Strasbourg, comisarii numiți vor trebui să treacă de fapt de examenul conflictului de interese, să răspundă la chestionarul scris și să susţină audierile în comisiile de specialitate.

Totuși, la Bruxelles nu moare optimismul. „Credem că există o fereastră pentru ca Comisia condusă de Ursula von der Leyen să-și înceapă mandatul la 1 decembrie”, deși ”Parlamentul European va stabili programul pentru audieri”, a declarat Eric Mamer, purtătorul de cuvânt al așa-numitei „echipe de tranziție”.