Au inceput lucrarile la cele doua gari noi din Praga

Autoritatea pentru Infrastructura Feroviara din Cehia (RIA) a lansat oficial constructia structurilor la cladirile noilor gari din Praga, Zahradní Město si Praha-Eden. Valoarea totala a proiectului este de 4,4 miliarde de coroane (172 de milioane de euro) din care contributia UE a fost de 3 miliarde de coroane (117 milioane de euro). Metrostav, Swietelsky Rail CZ si SMP CZ sunt contractorii proiectului, iar Sudop Praha este responsabila cu partea de inginerie civila a proiectului. Conform estimarilor, proiectul va fi finalizat in 2021. Garile vor fi construite in districtul 10 al orasului Praga (Vršovice). In cadrul proiectului, o sectiune cu patru linii va fi construita in zona fostului triaj din Vršovice.
Cele doua gari vor deveni noduri importante unde pasagerii vor schimba mijloacele de transport. Peroanele garii Zahradní Město vor fi pozitionate direct deasupra pasajului subteran din strada Průběžná unde se vor afla si statiile de tramvai. Statia din Vršovice va suferi o transformare majora. Un peron modern cu o inaltime standard de 550 mm deasupra liniilor va imbunatati semnificativ experienta calatorilor si va facilita accesul la trenuri. Cetatenii din Nusle vor beneficia de extinderea pasajului subteran existent pe sub intreaga zona feroviara a garii catre strada Bartoškova. Accesul de la peroane la spatiul din fata garii va fi si el o inovatie.
„Caile ferate au un rol important in transportul metropolitan. Gara Praga-Hostivař a fost si ea modernizata si sunt in desfasurare lucrarile la o alta sectiune a coridorului patru dintre Sudoměřice u Tábora si Votice. Proiectul va dura doar cativa ani si vom putea calatori catre sud pe o sectiune neintrerupta, modernizata din Planá nad Lužnicí in regiunea Táborapana la gara Vršovice din Praga”, a declarat ministrul transportului, Dan Ťok.
Proiectul numit „Optimizarea Sectiunii de Linie Praga Hostivař – Gara centrala din Praga Partea a II-a – Praga Hostivař – Gara centrala din Praga” este cofinantat de EU in cadrul programului Mecanismului de Interconectare a Europei (CEF).