Au fost finalizate lucrarile la al doilea tunel feroviar Baikal

Caile Ferate Ruse au anuntat ca lucrarile de constructie care includ excavarea tunelurilor la noul tunel Baikal au fost finalizate. Acesta este cel de-al doilea tunel feroviar pe linia Baikal-Amur, are o lungime de 6,7 km si se afla granita administrativa dintre Regiunea Irkutsk si Buryatia. Cel de-al doilea tunel pe aceasta linie este unul dintre cele mai importante proiecte inclus in programul de modernizare privind liniile  principale Baikal-Amur si Transsiberian.
Lucrarile de constructie la noul tunel feroviar au inceput in octombrie 2014, iar tunelul va fi pus in operare in 2019, permitand o crestere semnificativa a volumului de marfa, de la 13 milioane la 32,5 milioane de tone pe an.
„Ce este cel mai important este faptul ca traficul de marfa va creste de doua ori si jumatate. Fara indoiala, acesta este un eveniment important pentru dezvoltarea sistemului de transport al tarii noastre catre cea mai importanta directie estica”, a declarat Presedintele Rusiei, Vladimir Putin.
Planul de modernizare pentru aceste doua linii de cale ferata ale Rusiei a inceput in 2013. Odata finalizate, traficul de marfa va creste de la 67 de milioane de tone la 125 de milioane de tone pe an.
Anul trecut, Presedintia i-a cerut guvernului de la Moscova sa aloce 1,7 miliarde de dolari pentru modernizarea liniilor de cale ferata Baikal-Amur si Transsiberian. Fondurile alocate intre 2017 si 2018 au avut o valoare de 2,6 miliarde de dolari, din care Fondul National de Bunastare a furnizat 1,76 de miliarde de dolari, restul de 880 de milioane de dolari provenind din alte surse. Intre 2019 si 2023, Ministerul Transporturilor din Rusia si Caile Ferate Ruse vor aloca 8,8 miliarde de dolari.