Au fost acordate contractele pentru îmbunătățirea accesului feroviar în porturile Gdansk și Gdynia

9 iulie 2019

Caile Ferate Poloneze au semnat trei contracte in valoare totala de 2,6 miliarde de zloti (612,67 de milioane de euro) pentru imbunatatirea accesului feroviar in porturile Gdansk si Gdynia. Proiectele sunt cofinantate cu ajutorul fondurilor CEF.
Dupa finalizarea lucrarilor, potentialul porturilor va creste, acestea fiind capabile sa opereze trenuri mai lungi si mai grele. Operatorii feroviari vor beneficia de reducerea timpului de incarcare si descarcare.
Consortiul Torpol – Intercor a castigat doua contracte de imbunatatire a accesului feroviar in portul Gdansk cu o valoare totala de 1,15 miliarde de zloti (271 de milioane de euro). Proiectul privind imbunatatirea accesului feroviar in portul Gdansk prevede reconstructia a 70 de km de cale ferata, a 13 treceri la nivel si pasaje pietonale si a 221 de macazuri. De asemenea, vor fi realizate lucrari de electrificare in statii. In plus, centrele de control locale vor fi modernizate in statiile Gdańsk North Port, Gdańsk Kaszubski Channel, Gdańsk Zaspa Towarow. In cadrul primului contract, consortiul Torpol – Intercor va realiza lucrarile de constructie la linia 226 si la statia Gdańsk Port Północny, dar si la linia 965 si la statia Gdańsk Kaszubski. Valoarea contractului este de 758 de milioane de zloti (179 de milioane de euro).
Cel de-al doilea contract are o valoare de aproape 392 de milioane de zloti (92,5 milioane de euro) si include lucrarile de constructie la linia 227/249 si statia Gdańsk Zaspa Towarowa si la linia 722. Contractul pentru portul Gdynia a fost castigat de Budimex si are o valoare de 1,52 de miliarde de zloti (361 de milioane de euro). Acest contract prevede reconstructia a 115 km de linii de cale ferata in port, lucrarile de electrificare si instalarea a 356 de macazuri. Vor fi construite doua viaducte feroviare si va fi reabilitat un pod de cale ferata. De asemenea, vor fi modernizate doua treceri la nivel cu calea ferata. Dupa finalizarea lucrarilor, trenurile de marfa care circula catre port si din port vor fi mai lungi (740m) si mai grele (22,5 tone sarcina pe osie).
Proiectul Tri-City include porturile Sopot, Gdynia si Gdańsk. Imbunatatirea accesului feroviar in portul Gdynia are o valoare de 191 de milioane de euro din care 162 de milioane de euro este contributia CEF. Imbunatatirea accesului feroviar in portul Gdansk are o valoare de 132,77 de milioane de euro, iar cofinantarea CEF va fi de 108,5 milioane de euro.