spot_img
luni, august 15, 2022
spot_img

Atelierele CFR Griviţa, cifră de afaceri în scădere față de primul semestru al anului trecut

Atelierele CFR Griviţa (ATRD), com­panie care repară şi modernizează vagoanele de călători, a raportat în primul semestru o cifră de afaceri de 26,8 milioane lei, în scădere cu 15%, şi un profit net de 1,4 milioane lei, de trei ori mai mic decât câştigul de 4,6 milioane lei din perioada similară a anului trecut. Scăderea a avut loc în pofida declarațiilor șefului CFR Călători, Dan Costescu, potrivit cărora activitatea de modernizare a vagoanelor de călători va fi intensificată raportat la anul trecut. Epidemia de COVID cu consecință micșorarea drastică a veniturilor companiei de stat este posibil să fi fost una dintre cauze.

Zilele Feroviare 2019

Ateliere CFR Griviţa este unul dintre acţionarii Băncii Comerciale Feroviare, la care deţine un pachet de 10%, potrivit unei analize Zf.ro.

Banca şi-a schimbat recent acţionarul majoritar, după ce Valer Blidar, proprietarul Astra Vagoane Călători, a anunţat în iulie vânzarea pachetului pe care îl deţinea către Olimpiu Bălaş, un antreprenor din IT care deţine grupul New Business Dimensions. Olimpiu Bălaş a cumpărat 63% din bancă.

 

Atelierele CFR Griviţa (ATRD), com­panie care repară şi modernizează vagoanele de călători, a raportat în primul semestru o cifră de afaceri de 26,8 milioane lei, în scădere cu 15%, şi un profit net de 1,4 milioane lei, de trei ori mai mic decât câştigul de 4,6 milioane lei din perioada similară a anului trecut.

La începutul lunii august, acţionarii Atelierele CFR Griviţa au aprobat vânzarea unui teren cu suprafaţa de 2.015 mp, la un preţ minim de vânzare pe metru pătrat de 500 de euro, potrivit unui raport la Bursă. Calculele realizate de ZF arată că valoarea tranzacţiei s-ar putea ridica la circa 1 milion de euro. Suma obţinută din vânzare ar urma să fie utilizată în exclusivitate pentru lucrări de investiţii şi acoperirea liniei de credit la Banca Feroviară.

Potrivit raportului financiar al companiei, veniturile totale s-au diminuat cu 24%, la 25,3 milioane lei în SI1 2020, iar cheltuielile cu 16%, la 23,9 milioane lei.

Compania cu 27 milioane de lei capitalizare este controlată în proporţie de 92,8% de Asociaţia Salariaţilor Atelierele CFR Griviţa. Faţă de începutul anului, acţiunile ATRD se tranzacţionează în scădere cu 5%, pe fondul unui rulaj de 327.647 lei. (D.C.)

Ultimele Articole