marți, aprilie 30, 2024
spot_img

Ministru ceh: Rusia lansează atacuri cibernetice asupra companiilor feroviare din UE

Rusia a lansat mii de atacuri cibernetice asupra companiilor feroviare din Uniunea Europeană, a declarat ministrul ceh al Transporturilor, Martin Kupka.

Potrivit lui Kupka, campania de hacking, începută de la debutul invaziei în Ucraina, în luna februarie 2022, a inclus atacuri asupra sistemelor de semnalizare şi reţelelor operatorului feroviar naţional din Cehia, Ceské dráhy. Atacurile anterioare au întrerupt funcţionarea sistemului de eliberare a biletelor şi au provocat îngrijorări cu privire la posibilitatea apariţiei unor grave accidente ca urmare a interferenţelor asupra sistemului de semnalizare.

”Cu siguranţă este un punct dificil, dar sunt foarte mulţumit pentru că am putut proteja toate sistemele de un atac care să aibă succes”, a spus Kupka pentru Financial Times, citat de Agerpres.Și CFR Călători a fost atacată cibernetic

În luna martie 2023, Agenţia Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică a lansat un avertisment cu privire la ameninţările ruseşti la adresa transporturilor, raportând atacuri cibernetice majore ale unor grupuri de hackeri pro-ruşi asupra companiilor feroviare din România, Letonia, Lituania şi Estonia.

La rândul său, Agenţia pentru securitate cibernetică din Cehia, NUKIB, a avertizat şi ea asupra înmulţirii atacurilor cibernetice în ultimii ani, în special în domeniile energiei şi transporturilor. Operatorul feroviar ceh Ceské dráhy a informat şi el că a constatat ”un număr în creştere de atacuri cibernetice asupra infrastructurii digitale” şi a precizat că îşi întăreşte în mod constant securitatea cibernetică.

La finele lunii aprilie 2022, accesarea site-urilor gov.ro, mapn.ro, politiadefrontiera.ro, www.cfrcalatori.ro și a site-ului unei instituții financiare a fost afectată de o serie de atacuri cibernetice de tip DDOS (distributed denial of service). Din cauza acestui atac cibernetic, cumpărarea de bilete online a fost indisponibilă o perioadă.

Specialiștii IT de la nivelul structurilor guvernamentale au colaborat cu experții instituțiilor de specialitate pentru restabilirea accesului și identificarea cauzelor, a precizat atunci Guvernul.

În septembrie 2023, pagina de Facebook a CFR Călători a devenit indisponibilă, după ce a fost atacată de hackeri via Mongolia.

IN THE SPOTLIGHT

ARIC 25 de ani: Basm/Real. Ţinta comună – Realizarea proiectului

ARIC a organizat ieri, 18 aprilie, o Conferință aniversară la hotel Novotel București pentru a celebra 25 de ani de la înfiinţare. Evenimentul, intitulat „Basm/Real...

Ultimele Articole