vineri, iulie 12, 2024
spot_img

VIDEO Bugetul a trecut de Parlament prin asumarea răspunderii. Excepție pentru CFR Marfă

În premieră în ultimii 30 de ani, bugetul de stat pe 2020 a trecut de Parlament prin asumarea răspunderii Guvernului condus de Ludovic Orban. Primul ministru a anunțat o măsură specială menită să susțină CFR Marfă.

Adrian Bărbulescu

asumarea răspunderii Ludovic Orban despre calea ferată respingerea Rovanei Plumb miniștrii Transporturilor pentru calea ferată

Ludovic Orban a anunțat luni în plenul Parlamentul, în cadrul procedurii de angajare a răspunderii Guvernului pe bugetul pe anul viitor, că acesta a fost construit pe o creștere economică de 4,1%, o rată a inflației de 3,1% și un curs mediu de 4,75 lei pentru un euro. El a avertizat că finanțarea europeană se va reduce drastic.

Orban a anunțat și prorogarea cu un an a intrării în vigoare a pensiilor speciale pentru aleșii locali, la solicitarea USR, dar și introducerea interdicției de a cumula salariul la stat cu pensia, cu excepția profesorilor din mediul preuniversitar și a însoțitorilor persoanelor cu handicat (amendament al Pro România), dar și a unor angajați din companii precum CFR Marfă. De asemenea, vor putea să cumuleze pensia cu salariul angajații de la Școala Superioară de Aviație Civilă și cei de la Academia Română, ”unde foarte mulți angajați sunt pensionari”, potrivit premierului.

CFR Marfă, menționată de Orban la asumarea răspunderii pe buget

Primul ministru a menționat CFR Marfă în discursul său referitor la excepțiile de cumulare a salariului de la stat cu pensia.

”Am acceptat excepții pentru unele companii, precum CFR Marfă. Există mulți angajați care se ocupă de angajarea traficului care sunt și pensionari”, a spus Ludovic Orban. Premierul a adăugat că de la 1 ianuarie vor înceta toate detașările din mediul privat la stat. ”În ce privește încetarea detașărilor, am introdus o excepție – Ministerul de Externe, unde sunt multe asemenea persoane în misiunile diplomatice, dar au termen câteva luni să rezolve situația”, a precizat el.

Legat de interdicția cumulului pensiei cu salariul la stat, primul ministru a mai făcut excepții la Școala Superioară de Aviație Civilă și la Academia Română, unde foarte mulți angajați sunt pensionari.

Scad fondurile europene pentru infrastructură

”Vom avea o alocare de 4,6 miliarde euro fonduri europene pentru infrastructură în viitorul exercițiu financiar al UE, 2021-2027, dar din aceștia foarte mulți vor merge pentru proiecte vechi. Deci finanțarea europeană pentru marile lucrări de infrastructură se va reduce dramatic”, a averizat Ludovic Orban.

Evident, el s-a referit la așa-numita fazare a proiectelor de modernizare a căii ferate, unde unele contracte au fost semnate încă de pe vremea când prim ministru al României era Emil Boc și nici acum nu au fost duse la bun sfârșit.

IN THE SPOTLIGHT

FOTO. 10 ani de 160 km/oră pe București-Constanța. Locomotiva inaugurală, pe butuci

Pe 4 iulie 2014 CFR Călători a pus în circulație, oficial, primul tren care circula cu 160 km/oră pe București-Constanța. Asta după mai bine...

Ultimele Articole