Astra Vagoane: După decizia Curții de Apel, Primăria București trebuie să descalifice oferta Durmazlar

25 iunie 2020

Astra Vagoane Călători Arad (AVC) a remis un comunicat de presă după ce, ulterior deciziei de miercuri a Curții de Apel București, Primăria Generală a Capitalei, cu referire la licitația de achziție a 100 de tramvaie, a ținut să sublinieze că a pierdut procesul „la pachet” cu producătorul român. În fapt decizia CA București lovește în primul rând Primăria care este obligată să reevalueze ofertele, conform deciziei anterioare a CNSC și să descalifice producătorul turc, după cum spune Astra Vagoane.

Sursa foto: Special Arad

În comunicatul remis joi dimineața, Primăria afirmă că așteaptă motivarea instanței de judecată. Ori decizia CA București e clară, Primăria trebuie să reevalueze ofertele, nu să tărăgăneze derularea procedurii de achiziție.

 

 

 

 

 

 

 

Redăm comunicatul de presă al Astra Vagoane:

„Primăria Municipiului București s-a grăbit să comunice public că ar fi obținut o victorie la Curtea de Apel București în litigiul de contestare a rezultatului licitației pentru achiziția a 100 de tramvaie pentru București. În comunicatul PMB se arată că Astra Vagoane Călători ar fi pierdut în plângerea împotriva deciziei Consiliului Național pentru Soluționarea Contestației. Pentru corecta informare a opiniei publice, se impun următoarele clarificări:

  1. Municipiul București este partea care a contestat legalitatea și temeinicia deciziei CNSC, susținând că rezultatul licitației care desemna firma turcească Durmazlar câștigătoare ar fi fost legal. Plângerea autorității a fost respinsă de Curtea de Apel București. Mai mult, Curtea de Apel a respins și o a doua plângere a autorității, formulată împotriva unei încheieri a CNSC prin care Consiliul respinsese o cere de lămurire a dispozitivului deciziei sale. Municipiul București pretindea că nu înțelege că în reevaluare va trebui să analizeze numai oferta Durmazlar, pe care potrivit Consiliului, trebuie să o respingă ca neconformă și inacceptabilă.
  2. Astra a formulat plângere împotriva deciziei CNSC, arătând că decizia Consiliului ar fi trebuit să rețină un motiv suplimentar de neconformitate a ofertei Durmazlar, anume nedovedirea experienței similare. Și această plângere a fost respinsă.  

Așadar, ca urmare a soluției Curții de Apel București, Municipiul București este în situația de a pune în executare decizia CNSC și de a descalifica oferta Durmazlar pentru că: (i) nu a prezentat certificat de omologare tehnică a modelului de tramvai ofertat; (ii) a ofertat un prototip, respectiv un model de tramvai care nu a circulat pe străzile vreunui oraș european; (iii) și-a completat în mod nelegal oferta”.

Detalii suplimentare aici