miercuri, noiembrie 29, 2023
spot_img

Astra Vagoane Călători a livrat Brăilei primele tramvaie noi ale orașului de după 1990

Compania Astra Vagoane Călători din Arad a livrat Brăilei primele tramvaie noi de după 1990, municipiul de la Dunăre având până acum doar tramvaie SH fabricate acum zeci de ani.

Două tramvaie Armonia, fabricate de Astra Vagoane Călători, au putut fi văzute zilele trecute pe una dintre cele două rute de tramvai ale orașului. Este vorba de cele două unități ale unui contract licitat de primărie acum doi ani. Curent, firma Astra Vagoane Călători are câștigat tot la Brăila un alt contract de șase unități ce poate fi suplimentat cu două bucăți din același model. Un total de zece tramvaie noi în final.

Tramvaiul din Brăila a fost dat în folosință în 1900 și are o lungime de 22,7 km lungime. Rețeaua a fost a patra de pe teritoriul românesc actual după București, Timișoara și Iași.  Orașul folosește tramvaie primite gratuit sau cumpărate din Rotterdam, Viena, Graz, după ce în perioada comunistă au fost folosite tramvaie Tatra, apoi modelul autohton Timiș.

Linia de tramvai iese în afara orașului aproximativ 12 kilometri, aceasta deservind până în 1990 două combinate chimice (celuloză, hârtie, fire, fibre artificiale) ce aveau 10.000 de angajați.

Cum arată tramvaiele

Modelul livrat Brăilei diferă de cel din București. Tramvaiele au o lungime cuprinsă între 17 și 20 de metri, iar înălțimea accesului va fi de 35 de centimetri cu rampă pentru persoane cu dizabilități. Viteza maximă va fi limitată electronic la 50 km/oră, iar durata de reparație generală nu va fi mai mică de 8 ani. Acestea vor fi dotate cu instalații de recuperare a energiei de frânare, vor avea podeaua coborâtă întegral și instalații audio-video de informare a pasagerilor.

Dotarea tramvaielor

– sistem informatic integrat de gestiune și diagnosticare electronică;
– computer de bord integrat cu sistemul informatic de gestiune și diagnosticare electronică;
– computer de gestiune management trafic (CGMT), cu funcții GPS, echipament Wi-Fi și comunicare on-line;
– echipamente transfer de date, antene GPS/GSM/GPRS/3G/4G/Wi-Fi, pentru comunicarea cu serverul central și stațiile de descărcare a datelor de exploatare și funcționare a tramvaielor;
– sistem de numărare a călătorilor;
– sistem automat de taxare – echipamente de ticketing;
– sistem de informare a călătorilor la interior și exterior – indicatoare de traseu, ecrane LED care afișează ruta/stațiile, unitate audio pentru anunțuri vocale etc;
– sistem de comunicare audio (prin voce) cu dispeceratele, prin folosirea unui microfon pe canal GSM;
– sistem de supraveghere video la interior și exterior format din 10 camere digitale color, cu înregistrare audio, de înaltă rezoluție, cu carcasă antivandalism;
– sistem de climalizare – încălzire, ventilație și aer conditionat – format din 2 unitati HVAC, pentru compartimentul călătorilor și cabina vatmanului.

 

 

Ultimele Articole