spot_img
marți, octombrie 4, 2022
spot_img

Astana se pregateste de constructia liniei de metrou usor

astanaCapitala Kazahstanului, Astana, va lansa in curand constructia unui sistem de metrou usor in valoare de 1,8 miliarde de dolari care, conform estimarilor, va fi finalizat in doi ani. In cadrul acordului semnat, un consortiu format din companii chineze va fi responsabil cu implementarea proiectului. „Un consortiu format din companii chineze va construi linia de metrou usor in conformitate cu acordul semnat. Nu s-au facut modificari, iar lucrarile pregatitoare sunt in prezent in desfasurare. Ne concentram asupra indeplinirii obligatiilor contractuale”, a declarat Viceprimarul orasului Astana, Sergei Khoroshun.
Proiectul LRT include constructia unei linii feroviare de 22,4 km care leaga orasul pe axa nord-sud, de la gara principala a orasului la Aeroportul International din Astana.
Anul trecut, municipalitatea a anuntat ca designul vehiculelor LRT a fost aprobat. 19 metrouri usoare vor fi puse in circulatie pe linie. In mai 2015, Astana LRT LLP si consortiul format din China Railway International Group si Beijing State-Owned Assets Management au semnat un acord cu privire la prima etapa a proiectului. De asemenea, in 2013, autoritatile locale au angajat consortiul KSPMC (Kazakh Systra Projekt Management Consortium) pentru serviciile de consultanta pentru managementul de proiect, proiectul fiind aprobat de catre Banca de Dezvoltare Asiatica (ADB) in acelasi an. In septembrie 2011, ADB a anuntat acordarea unei cofinantari in valoare de 716.000 de dolari.  
Conform bancii, intregul sistem LRT din Astana va fi impartit in trei etape. Prima etapa include constructia unei linii care va lega Aeroportul din Astana de centrul orasului, in etapa a doua, aprox. 10 km de linie vor fi construiti din nordul Astanei catre gara centrala a orasului, in timp ce a treia etapa implica constructia unei linii de 18 km care va inchide bucla inapoi catre centrul orasului.

Ultimele Articole