Astana dezvaluie primele imagini cu viitoarea retea light rail

Construirea primei retele light rail in Astana, capitala statului Kazahstan, face parte dintr-un program amplu de modernizare a retelei de transport public din oras, alaturi de introducerea unui nou sistem de ticketing.

Prima etapa prevede construirea unui tronson de 22,6 kilometri lungime care va realiza conexiunea intre aeroport si noua gara din Astana. Un numar de 19 vehicule light rail vor circula zilnic pe acest tronson.

Acestea vor rula cu viteza maxima de 80 km/h, iar numarul maxim de pasageri transportati zilnic va fi de 146,000.

Costul intregului proiect este estimat la 1,9 miliarde dolari, bani pe care Kazahstan i-a imprumutat de la Banca Chineza pentru Dezvoltare. Imprumutul se va derula pe o perioada de 20 de ani cu o dobanda anuala de 2,5%. De asemenea, toate companiile implicate in acest proiect sunt din China.

Viitoarea gara din apropierea Aeroportului din Astana

Prima etapa a liniei light rail din Astana va fi data in folosinta in decembrie 2018.

Compania LRT Construction, subsidiara a Administratiei de la Astana si responsabila de derularea lucrarilor, a prezentat primele imagini cu designul acestui proiect.

Reteaua light rail este modalitatea prin care Municipalitatea din Astana intentioneaza sa dezvolte sistemul de transport public, modernizand infrastructura si introducand noi tipuri de tehnologii si servicii pentru a face fata cerintelor de mobilitate exprimate de locuitorii al caror numar este in crestere. Autoritatile au precizat ca anul acesta populatia din Astana a ajuns la 1,1 milioane de locuitori.