spot_img
duminică, noiembrie 28, 2021
spot_img

Asociația Metrou Ușor: Cele trei probleme ale trenului de aeroport

Trenul de aeroport este o idee bună a cărui implementare a fost mult așteptată, realizată însă prost, afirmă într-o analiză Asociația Metrou Ușor.

O primă problemă – iar aceasta pare a fi o chestiune generală în România în transportul în comun – e lipsa integrării tarifare.

„Trenul de aeroport nu doar că nu este integrat tarifar cu transportul public din București – Ilfov, dar trenurile de pe această legătură nu sunt integrate nici măcar între ele! Trei operatori deservesc relația cu aeroportul (CFR Călători, Transferoviar Călători si Regio Călători), fiecare cu propriul sistem de taxare. În loc să fie oferit un serviciu coerent și integrat, pentru călători este haos. Nu toți operatorii au un punct de vânzare bilete la aeroport”, spune asociația într-o postare pe pagina sa socializare.

Există riscul achiziționării unui bilet la un operator de către o persoană mai puțin informată, bilet care să nu fie valabil la trenurile altui operator. „Dacă ieșiti din aeroport, luați un bilet de la automat și vă urcați în primul tren, este posibil să plătiți de două ori. Automatul de bilete este al CFR Călători și dacă vă urcați într-un tren Transferoviar, de exemplu, atunci biletul nu este valabil și va trebui să cumpărați altul, la bord (Transferoviar are automat de vânzare a biletelor la Aeroport, însă nu și Regio Călători – n.red.). O situație inacceptabilă într-o capitală europeană a anului 2020.

Solicităm pe această cale integrarea tarifară de urgență a tuturor operatorilor care deservesc relația Gara De Nord – Otopeni. Pe termen mediu este obligatorie integrarea trenului urban și cu sistemul de taxare practicat de serviciul de transport în comun din regiunea București – Ilfov.

Club Feroviar a semnalat aceste probleme încă de săptămâna trecută.

CITEȘTE și De ce nu trec casele de bilete la CFR SA. În țara IT-iștilor nu se poate face un soft

Problema 2: Plecările haotice din Gara de Nord

„Plecările din Gara de Nord spre aeroport nu sunt efectuate de la același peron. O altă situație aberantă pentru un tren cu mers cadențat, etichetat ca „tren urban”. Evident, tot călătorii au de suferit de pe urma acestei loterii între cele 14 peroane ale Gării de Nord. Solicităm desemnarea unui singur peron care să fie utilizat exclusiv pentru trenurile de aeroport”.

Problema 3, intervalele de succedare

Trenurile ar trebui să circule la cel mult 30 de minute față de 40 de minute în prezent.

„Cea mai mare parte a traseului se desfășoară pe o linie simplă, existând un singur loc unde trenurile se pot întâlni. De aceea, doar două trenuri pot deservi acest traseu, la o frecvență de 40 de minute. Pentru reducerea intervalului este necesară construirea unui alt loc unde trenurile să se poată întâlni. Solicităm autorităților să profite de traficul scăzut din această perioadă și să demareze aceste lucrări, astfel încât la revenirea la un trafic normal pe aeroport, serviciul să poată fi efectuat mai frecvent, la 20-30 de minute între garnituri”, spune Asociația care salută faptul că trenurile circulă toată noaptea, aspect pozitiv. (D.C.)

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole