joi, iunie 19, 2025

Asistență electronică pentru un transport feroviar urban mai sigur

Transportul feroviar urban joacă un rol vital în sprijinirea mobilității durabile în orașele moderne. Cu toate acestea, asigurarea siguranței și protecției pasagerilor și a altor utilizatori ai drumurilor în mediile urbane aglomerate prezintă provocări semnificative.

Bosch Engineering dezvoltă sisteme de asistență pentru conducătorii de tramvaie care ajută la abordarea acestor provocări prin prevenirea accidentelor, reducerea timpilor de imobilizare și minimizarea stresului pentru vatmani. Aceste sisteme, cu eficiență dovedită la nivel mondial din 2017, sunt în curs de implementare și în România în mai multe municipii care dispun de o rețea de transport feroviar ușor.

Bosch Engineering continuă să-și extindă portofoliul cu noi funcții, contribuind la un mediu de transport urban mai sigur și mai eficient.

 

Siguranță mai mare, costuri mai mici

Cu tehnologii moderne și inovație continuă, Bosch Engineering îmbunătățește nivelul de siguranță în transportul public local. De câțiva ani, sistemul de asistență a vatmanului și de avertizare la coliziune frontală (TFCW) s-a dovedit de neprețuit în transportul feroviar urban.

În cazul unei potențiale coliziuni frontale, acesta avertizează mai întâi vatmanul printr-un semnal sonor și/sau vizual. Dacă acesta nu ia măsuri sau o face prea târziu, sistemul TFCW poate genera automat o solicitare de frânare a  tramvaiului pentru a preveni o coliziune sau cel puțin a atenua impactul, totul în condiții de maximă siguranță pentru pasageri.

Cu TFCW de la Bosch Engineering, operatorii de transport evită costurile mari de reparații și avariile vehiculelor, crescând astfel disponibilitatea flotei lor și asigurând operațiuni fără întreruperi. Pe lângă creșterea nivelurilor de siguranță, TCFW ajută și la o reducere tangibilă a solicitării fizice și mentale experimentate de către vatmani. Dar mai presus de toate, sistemul poate ajuta la protejarea vieților umane.

Până în prezent, peste 2.000 de sisteme pentru transportul feroviar urban au fost livrate în aproximativ 60 de orașe din întreaga lume. Eficiența sistemului TFCW este experimentată de participanții la trafic în fiecare zi: aceasta mai ales datorită creșterii semnificative a siguranței în operarea tramvaiului. Și acest succes este susținut și de statistici relevante. În orașul olandez Haga, de exemplu, unde sistemul a fost introdus în urmă cu câțiva ani, numărul accidentelor frontale relevante în care sunt implicate tramvaiele s-a redus aproape la jumătate.

Funcționalități noi. Monitorizare extinsă.

Cu noua generație Tram Assist Suite (care este o suită de sisteme complementare de asistență pentru vatmani), lansată oficial la Innotrans 2024, Bosch Engineering își extinde gama de sisteme de asistență pentru tramvaie. Sistemul de asistență frontală de nouă generație pentru tramvai (denumit acum Forward Assist ), de exemplu, avertizează cu privire la coliziuni frontale potențiale în mai multe scenarii și cu performanțe îmbunătățite și detectează, de asemenea, semnale și semne.

Sistemul de asistență pentru trecerea în apropierea tramvaiului (Near Range Assist) monitorizează suplimentar perimetrul din imediata apropiere a tramvaiului. Emite avertismente în caz de necesitate, de exemplu în zona stațiilor cu platforma foarte apropiată, dacă copiii traversează direct în fața tramvaiului sau dacă există persoane în zona de cuplare între două vagoane de tramvai (așa-numiții „coupling-surffers”). De asemenea, sistemul previne deschiderea ușilor pe partea incorectă și sprijină personalul operant prin măsurarea distanței la cuplarea secțiunilor de tramvai în depou.

Un al treilea sistem din suită este sistemul care detectează intrările cu potențial periculos  din partea laterală a tramvaiului. Scopul acestui sistem este de a preveni coliziunile cauzate de vehiculele care taie calea tramvaiului. Traficul transversal, schimbările de bandă și vehiculele care virează sunt principalele cauze ale accidentelor de tramvai în trafic mixt. Sistemul de asistența la intrarea din lateral (Flank Assist) avertizează vatmanul cu privire la un pericol potențial într-un stadiu incipient, permițându-i acestuia să-și adapteze maniera de conducere în consecință și, în multe cazuri, să prevină producerea unui accident. Sistemul extinde astfel și mai mult zona de detectare a potențialelor pericole din jurul tramvaiului.

O altă cauză a accidentelor o reprezintă somnolența sau distragerea atenției conducătorului de tramvai, iar aici intervine sitemul de detectare al atenției (Focus Assist). Acest sistem monitorizează direcția privirii, expresiile faciale și postura vatmanului, permițându-i să detecteze orice semne de oboseală, distragere a atenției sau urgențe medicale. În caz de necesitate sistemul emite un avertisment către vatman sau poate iniția o solicitare de frânare dacă acesta nu reacționează.

Toate aceste funcții sunt perfect compatibile și complementare și sunt proiectate să interacționeaze în mod optim, astfel încât împrejurimile vehiculului sunt complet protejate și monitorizate. Scopul fundamental al tuturor funcțiilor de asistență Bosch pentru transportul feroviar urban este de a reduce riscul de accidente, de a crește nivelul de siguranță și, prin urmare, de a reduce timpii de imobilizare a vehiculelor și costurile de operare legate de reparații.

IN THE SPOTLIGHT

FOTO. După aburul din vagoane, INDA Craiova scoate și noxele din reviziile de vagoane ale CFR Călători

Povestea INDA Craiova a început acum 33 de ani, când firma a fost înființată de un grup de ingineri pasionați de sistemul feroviar. S-a...

Ultimele Articole