spot_img
duminică, februarie 5, 2023
spot_img

Comemorare. 88 de ani de la asasinarea lui IG Duca, pe peronul gării Sinaia

Miercuri, 29 decembrie 2021, se împlinesc 88 de ani de la asasinarea lui IG Duca, prim-ministru al României, pe peronul gării Sinaia, de către legionari.

Pe 28 decembrie 1933, premierul IG Duca a fost invitat de Carol la Sinaia într-o audienţă pentru a discuta despre demiterea guvernatorului Băncii Naţionale.

În dimineaţa zilei de 29 decembrie, el a plecat cu trenul spre Sinaia. Alături de el, în trenul fără pază specială, se spune că ar fi călătorit şi cei trei asasini, pe care presa avea să îi numească ”Nicadorii”. Întâlnirea cu Carol al II-lea a durat aproximativ două ore. Premierul urma să se întoarcă la Bucureşti, tot cu trenul, în seara aceleiaşi zile.

Când a revenit în gară pentru a lua trenul înapoi spre Bucureşti, cinci gloanţe l-au pus la pământ pe peron. Asasinii au aruncat la început o grenadă care a rănit doi dintre însoţitorii premierului.

Incidentul în care Duca şi-a pierdut viaţa a fost relatat în presa vremii astfel: ”În timp ce IG Duca trecea prin culoar pentru a ieşi pe peron, unde era aşteptat de un grup de manifestanţi, d. Vlahide i-a propus să se întoarcă şi să treacă prin biroul şefului gării, pentru a evita astfel mulţimea. Fostul prim-ministru însă nu a acceptat şi a trecut pe peron, unde îl pândea moartea. La un moment dat, (Constantinescu, unul dintre asasini) auzind pe cineva spunând <domnule preşedinte>, s-a întors repede şi s-a văzut faţă în faţă cu primul ministru. Atunci, l-a apucat cu o mână de umăr, iar cu cealaltă a descărcat gloanţele; unul în tâmplă, iar alte trei – deoarece Duca îşi ferise capul – în ceafă. Asasinul o luase la fugă spre linia ferată. Dar în urma lui pornise detectivul Petre Petre, care a reuşit să pue mâna pe dânsul. Vazându-se prins, asasinul a mai tras încă un glonte asupra agentului, rănindu-l la mână. Totuş, detectivul şi-a păstrat  cumpătul şi n-a dat drumul criminalului. Sărind apoi şi alţii în ajutor, criminalul a fost arestat”, scria ”Adeverul”, din 31 decembrie 1933, citat de Adevărul.Ludovic Orban, Florin Cîțu și Nicolae Ciucă la comemorarea a 88 de ani de la asasinarea lui IG Duca

asasinarea lui IG DucaLudovic Orban, fost ministru al Transporturilor și fost prim ministru, a fost prezent miercuri la ceremonia de comemorare a 88 de ani de la moartea marelui om politic liberal Ion Gheorghe Duca, desfăşurată la Horezu, şi unde au ţinut discursuri liderul PNL Florin Cîţu şi premierul Nicolae Ciucă.

”Am participat astăzi la comemorarea marelui om politic I. Gh. Duca, la invitaţia liberalilor din Vâlcea, la un eveniment organizat la Urşani-Horezu. Se împlinesc 88 de ani de la asasinarea sa de către legionari, prim-ministru şi preşedinte al Partidului Naţional Liberal în funcţie”, a scris Orban pe pagina sa Facebook.

”Mi-aş dori ca I. Gh. Duca să fie un model pentru liberalii de astăzi, care să înţeleagă că dăruirea de sine, onestitatea, verticalitatea şi respectarea cuvântului dat sunt fundamentale pentru un om politic şi pentru ceea ce va reuşi să lase în urma sa”, a mai scris Ludovic Orban.

Ultimele Articole