Nu numai presa nu a fost informată de cadoul făcut operatorului privat Transferoviar Călători pe calea ferată de Aeroport, în dauna CFR Călători, ci nici măcar Autoritatea pentru Reformă Feroviară. O spune cu subiect și predicat președintele ARF, Ștefan Roșeanu, care a făcut o plângere prealabilă împotriva Deciziei Consiliului Naționale de Supraveghere în Domeniul Feroviar (CNSDF) prin care a obligat CFR SA să realoce trasele a 12 trenuri ale operatorului feroviar de stat către cel privat. Noi reamintim încă din capul locului relația de prietenie a prim-vicepreședintelui PNL Rareș Bogdan cu patronul TFC, Călin Mitică și adăugăm faptul că fiul acestuia din urmă este pe statul de plată al eurodeputatului.
”Prin plângerea înregistrată la Consiliul Concurenţei cu nr. RG – 10438/03.09.2021 şi RS – 75/17.09.2021, societatea Transferoviar Călători SRL a sesizat Consiliului Naţional de Supraveghere în Domeniul Feroviar (în continuare „CNSDF”) de o posibilă încălcare a prevederilor Legii nr. 202/2016 de către Compania Naţională de Căi Ferate CFR S.A. (denumită în continuare „CFR”). Urmare a plângerii formulate Consiliul Naţional de Supraveghere din Domeniul Feroviar (în continuare CNSDF), analizând aspectele semnalate, în data de 31.03.2022, a admis plângerea şi a emis Decizia nr. 1/31.03.2022, decizie ce a fost emisă fără informarea ARF cu privire la cele sesizate de către societatea Transferoviar Călători SRL prin plângerea formulată”, se arată într-o plângere prealabilă față de decizia menționată, înaintată miercurea trecută, 22 iunie 2022, și semnată de Ștefan Roșeanu.
Ștefan Roșeanu: Decizia CNSDF este nelegală!
În document se menționează faptul că CNSDF trebuia să informeze toate instituțiile competente care au atribuit un serviciu feroviar de călători pe ruta respectivă, definit într-un contract de servicii publice, deci inclusiv ARF. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, procedura este ilegală, susține șeful ARF: ”Având în vedere faptul că nu am fost informaţi cu privire la existenţa acestei plângeri, aflându-ne în imposibilitate să ne exercităm dreptul recunoscut prin lege, această procedură, expres prevăzută de lege, a fost eludată. Astfel, considerăm că decizia emisă de către CNSDF, ca urmare a plângerii formulate, este nelegală”.
În plângere, Ștefan Roșeanu precizează că Decizia CNSDF (organism aflat în coordonarea Consiliului Concurenței) încalcă integral dispoziţiile expres prevăzute în Regulamentul pentru alocarea capacităților de infrastructură feroviară din 29.11.2006, aprobat prin Hotărâre de Guvern. El precizează și faptul că nu se pot schimba regulile în timpul jocului, adică în timpul cât este în vigoare un Mers al Trenurilor 2021-2022. De asemenea, Ștefan Roșeanu amintește că ARF are în pregătire contractele de servicii publice ce se vor încheia pentru o perioadă de zece ani, care implică o prognoză şi o predictibilitate multi-anuală.
CFR Călători, obligată să cedeze trase pe calea ferată de Aeroport
Club Feroviar a dezvăluit faptul că, de pe 16 iulie, Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători CFR Călători SA este obligată să cedeze 12 trase pe relația Gara de Nord-Aeroport Henri Coandă către Transferoviar Călători.
Acest lucru a fost posibil în urma unei decizii a CNSDF emisă pe 31 martie 2022, în urma unei plângeri a TFC, operator feroviar controlat de omul de afaceri Călin Mitică, care reclama o posibilă încălcare a prevederilor Legii nr. 202/2016 de către Compania Națională de Căi Ferate CFR SA. Plângerea formulată are ca obiect un pretins tratament inechitabil sau discriminatoriu, în cadrul procedurii de alocare de capacitate pe ruta Bucureşti Nord-Aeroport Henri Coandă T1 practicată de CNCF CFR SA, pentru mersul de tren 2021-2022. Mai pe românește, operatorul clujean s-a plâns că a primit prea puține trase și că CFR Călători are prea multe. Numai că anul trecut în vară TFC avusese posibilitatea să ia mai multe trase, dar nu a cerut.
CITEȘTE și Cadoul primit de TFC pe calea ferată Gara de Nord-Aeroport. Întrebări rămase fără răspuns
În actualul Mers al Trenurilor, din cele 72 de garnituri dus-întors, TFC are 12 (șase perechi), iar restul îi aparține operatorului feroviar de stat. În urma Deciziei CNSDF, de la data de 16 iulie, CFR Călători va rămâne cu 24 de perechi de trenuri (față de 30 în prezent), iar TFC va avea 12 perechi (față de șase în momentul de față).
Fiul patronului TFC, angajatul lui Rareș Bogdan la Bruxelles
Interesele sunt mari, iar faptul că Gigi Gavrilă, fost președinte al Autorității pentru Reformă Feroviară, lucrează acum la una dintre societățile lui Călin Mitică, patronul TFC, poate fi sau nu o coincidență. O coincidență poate fi și relația de prietenie dintre același Călin Mitică și eurodeputatul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al PNL, partid aflat în coaliția de guvernare.
O prietenie atât de mare încât europarlamentarul fost realizator TV l-a angajat la cabinetul său de la Bruxelles pe fiul patronului TFC, Mitică Călin, așa cum se poate verifica pe pagina de internet a Parlamentului European. El este trecut în categoria ”Asistenți acreditați”, adică cei care-și desfășoară activitatea la Bruxelles și Strasbourg și primesc cele mai mari indemnizații.