joi, noiembrie 30, 2023
spot_img

BREAKING. ARF poate semna contractul cu PESA pentru trenurile IR. Contestația Alstom, respinsă

Autoritatea pentru Reformă Feroviară poate semna contractul cu PESA pentru trenurile IR, după ce contestația depusă de Alstom Transport a fost respinsă de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor.

CNSC a luat miercuri decizia de respingere a contestației depuse de Alstom și a publicat-o pe site-ul propriu (vezi captură site). Semnarea nu va putea avea loc însă decât după ce va apărea motivarea deciziei CNSC.

Contractul cu PESA pentru trenurile IR poate fi semnat

La mijlocul lunii septembrie, ARF a desemnat societatea poloneză Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz Spolka Akcyjna (PESA) drept câștigătoare a licitației pentru achiziția a 20 de rame electrice destinate serviciilor publice obligatorii de transport feroviar de călători de mediu și lung parcurs RE-IR2.

Finanțarea proiectului de achiziție a trenurilor electrice RE-IR2 este asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii. Valoarea totală estimată a achiziției este cuprinsă între 1.201.615.722 lei și 2.374.592.590 lei, fără TVA, inclusiv serviciile de mentenanţă și reparații necesare funcționării în condiții optime de siguranță și confort, instruire a personalului în ceea ce priveşte exploatarea, operarea trenurilor, transportul, asigurarea, punerea în funcțiune şi asistenţa tehnică în perioada de garanţie, conform Caietului de Sarcini.

De asemenea, în contractul de achiziție este prevăzută o clauză de revizuire privind posibilitatea suplimentării perioadei de mentenanță cu încă 15 ani și cantității cu 9 rame electrice interregionale. Suplimentarea cantităților achiziționate va putea fi făcută prin încheierea unor acte adiționale la contractul de achiziție.

Ulterior, firmele de material rulant PESA și, respectiv, Alstom a depus contestații la licitația de achiziție a 20 de trenuri interregionale electrice.

Ultimele Articole